Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Ústavní hygienik Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice radí, jak chránit své zdraví po záplavách

19.9.2024

V reakci na nedávné povodně apeluje Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice na důležitost dodržování hygienických pravidel, která mohou chránit zdraví obyvatel v zasažených oblastech. Zvýšené riziko infekčních onemocnění v důsledku kontaminace povodňovou vodou vyžaduje přísná hygienická opatření.

„Mytí a dezinfekce rukou je naprostým základem ochrany před nakažením, obzvláště poté, co přijdete do kontaktu s vodou nebo předměty, které byly zaplaveny,“ vysvětluje Bc. Radek Mikšík, ústavní hygienik z Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice s tím, že je důležité mýt si ruce pitnou vodou a mýdlem, a po kontaktu se znečištěným materiálem použít alkoholové dezinfekční přípravky.

Obyvatelé by měli věnovat pozornost také kontrole a likvidaci potravin. Zaplavené potraviny je nutné zlikvidovat. Při manipulaci s kontaminovanými potravinami a materiály je doporučeno používat gumové rukavice, případně i respirátor.

Po návratu do domácností by měli lidé odstranit bahno a nečistoty, důkladně vyčistit a vysušit všechny povrchy. Odborníci radí jako první otevřít okno, použít ventilátory a vysoušeče pro urychlení procesu. „Dezinfikujte všechny povrchy, nádobí a hračky pomocí vhodných dezinfekčních prostředků ideálně na bázi chlóru a opláchněte je pitnou vodou,“ doporučuje ústavní hygienik Radek Mikšík a apeluje na to, aby lidé při odstraňování naplaveného materiálu používali pevnou gumovou obuv.

Pokud domácnosti nejsou napojeny na veřejný vodovod, doporučuje se provést sanitaci studny a poté rozbor vody ze studny, do té doby používat balenou vodu nebo vodu z ověřeného zdroje.

Zdravotní rizika spojená s povodněmi zahrnují infekce přenášené kontaminovanou vodou, jako je například úplavice nebo žloutenka typu A. Proto je důležité minimalizovat kontakt s vodou a bahnem, používat ochranné pomůcky a po úklidu důkladně umýt a dezinfikovat ruce.

V případě jakýchkoliv zdravotních potíží by se měli obyvatelé neprodleně obrátit na lékaře a informovat ho o své práci v zaplaveném prostředí. „Při výskytu příznaků jako je zvýšená teplota, bolest břicha nebo průjem je vhodné vyhledat lékařskou pomoc," uzavírá Radek Mikšík.

Zpět

Kontakt pro média

Mgr. Radka Miloševská
tisková mluvčí AGEL
press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: