Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Nová metoda v Nemocnici AGEL Ostrava-Vítkovice může odstranit bolest konečníku za 10 minut

21.8.2024

Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice přináší novou naději pro pacienty trpící periproktální píštělí v oblasti konečníku. Jedná se o úzký kanálek, který spojuje zevnitř konečník s vnějším prostředím na kůži, což způsobuje nepříjemné symptomy jako špinění, svědění a bolest. Inovativní metoda s využitím laserového vlákna umožní pacientům rychlejší a méně bolestivé řešení jejich obtíží.

Běžná chirurgická léčba periproktálních píštělí, která trvá 45 až 60 minut a vyžaduje hospitalizaci na 2-3 dny, vykazuje vysokou úspěšnost hojení. Nicméně, s ohledem na bolestivost a dlouhou dobu rekonvalescence, hledají proktologové jiné alternativy.

„Jednou z alternativních metod, kterou nyní nabízíme, je použití laserového vlákna. Tato metoda umožňuje vaporizaci tkáně píštěle, tedy její spálení, což vede k okamžitému zalepení kanálku,“ vysvětlil proktolog MUDr. Stanislav Jackanin, MBA, LL.M. a zároveň ředitel Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice. Laserová operace je časově nenáročná – trvá pouhých 10 minut, je bezbolestná a vyžaduje pouze jednodenní hospitalizaci. Pacienti se mohou rychle vrátit ke svým běžným aktivitám bez výrazného omezení.

„Úspěšnost této metody se podle dostupné literatury pohybuje mezi 50-60 %, přičemž je možné výkon opakovat až třikrát, každý další zákrok zvyšuje úspěšnost o 8 %. Ne každá píštěl je ale vhodná k použití této metody a záleží na několika faktorech jako jsou délka a šířka píštěle, její charakter průběhu a přidružené nemoci,“ doplňuje proktolog.

Tato alternativní metoda představuje významný krok vpřed v léčbě periproktální píštěle
a nabízí pacientům možnost méně invazivního, rychlejšího a pohodlnějšího řešení jejich obtíží. Ročně je v Nemocnici AGEL Ostrava-Vítkovice provedeno 80 až 100 operací periproktálních píštělí a z toho asi 20 % laserovou metodou, která vyjde pacienta na 9 tisíc korun. Pacient si výkon hradí sám, protože je nutné použít jedno laserové vlákno na jednoho pacienta. 

Zpět

Kontakt pro média

Mgr. Radka Miloševská, tisková mluvčí AGEL

Mgr. Radka Miloševská
tisková mluvčí AGEL
press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: