Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Specialisté Iktového centra Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice absolvovali simulační tréning příjmu pacienta s akutní cévní mozkovou příhodou

15.2.2024

V Evropě každých 30 minut pacient s cévní mozkovou příhodou (CMP), který mohl být zachráněn, umírá, nebo zůstane trvale invalidní, protože byl léčen v nesprávné nemocnici. Vedení iktového týmu Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice dlouhodobě spolupracuje s Iniciativou Angels, globálním neziskovým projektem podpořeným Světovou a Evropskou iktovou organizací. Cílem Iniciativy Angels je zlepšovat po celém světě kvalitu péče o pacienty s CMP, čehož dosahují zvyšováním počtu nemocnic připravených k léčbě pacientů s CMP a konzistentním zlepšováním léčebných standardů ve všech stávajících iktových centrech.

Právě ve spolupráci s Iniciativou Angels pořádal iktový tým Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice 14. února 2024 simulaci léčby pacienta s iktem. Simulované klinické scénáře poskytují iktovým týmům jedinečnou příležitost nanečisto otestovat své postupy při příjmu, diagnostice a léčbě pacientů, a jsou tedy prověřeným a velice účinným nástrojem pro optimalizaci poskytované péče přímo v jednotlivých centrech. V polovině února se tak Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice zařadila mezi stovky nemocnic z celého světa, které pomocí simulačních tréninků Angels otestovaly logistiku příjmu a léčby pacientů s akutním iktem.

Klíčovým parametrem, který určuje šanci pacienta na přežití a riziko trvalých následků, je čas uplynulý od nástupu symptomů po zahájení jeho stabilizace,“ připomíná primář oddělení neurologie MUDr. Daniel Václavík, Ph.D. Optimalizace cesty, kterou pacienti s CMP po příjezdu do našeho centra podstupují, je zásadní pro snižování tzv. „door-to-needle“ a „door-to-groin time“ neboli časů od příjezdu pacienta do nemocnice po rekanalizaci podáním intravenózní trombolýzy či mechanickou trombektomií.

Spolu s týmem Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice konzultant Iniciativy Angels na modelu dvou pacientů testoval dva rozdílné přístupy k příjmu pacienta bezprostředně po jeho převozu posádkou zdravotnické záchranné služby do iktového centra. V prvním případě byl pacient standardně přijat přes příjmovou ambulanci, ve druhém scénáři byl pacient přijat přímo na pracovišti CT. Průběh simulovaných scénářů je nahráván a je měřen čas od průjezdu pacienta dveřmi nemocnice po podání léčby (čas door-to-needle).

„Simulační trénink byl pro tým naší nemocnice užitečný nejen z hlediska získání objektivních dat o možných variantách cesty pacienta, potvrdil ale také již vysokou úroveň kvality péče, kterou pacientům v našem iktovém centru poskytujeme, “ dodává primář oddělení neurologie MUDr. Daniel Václavík, Ph.D.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: