Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Projekt virtuální reality v sedmi nemocnicích skupiny AGEL

5.2.2024

Zdravotnická síť AGEL testuje novinku v rehabilitaci. Terapie virtuální realitou pomůže lidem po úrazech i těm, kteří mají neurologickou diagnozu. První pacienti již absolvují rehabilitace se speciálními brýlemi.

Virtuální realita už dávno neslouží jen pro zábavu při hraní počítačových her, mění také zásadně způsob, jak je možné zlepšit zdraví lidí, kteří doposud byli odkázáni na klasické rehabilitační procedury.

„  Virtuální realitu můžeme  využít  všude tam, kde je potřeba zlepšit  motorické funkce pacienta. Ať už se t týká zvýšení kloubního  rozsahu, zlepšení kvality pohybu nebo snížení bolesti a křečí. Virtuální realita má velký potenciál i při nácviku sebeobsluhy, orientace v prostoru či ve zlepšování paměti,“ říká k novince MUDr. Jitka Havlásková primářka rehabilitačního oddělení Nemocnice AGEL Šternberk. Tato nemocnice je jednou z dalších sedmi v síti AGEL, kde se tato novinka zavádí. Nový způsob, který efektivně může pomoci návratu do života lidem, kteří jsou po úrazech, mají neurodegenerativní choroby či jiné diagnozy, se nyní testuje hned na sedmi místech - také na specializovaných odděleních rehabilitace v nemocnicích AGEL v Ostravě-Vítkovicích, v Třinci-Podlesí, Prostějově, Přerově, Novém Jičíně a ve Valašském Meziříčí.

„Procedura může být indikována nejen po úrazech, ale také po ortopedických operacích, při artroze, ale i při tréningu paměti – zkrátka všude tam, kde je třeba snížit bolest, zlepši pohyb nebo třeba sebeobsluhu,“ dodává lékařka.

„Spolupráce se skupinou AGEL je pro nás významným milníkem. Je to partner, který má velkou důvěru veřejnosti a vysokou kvalitu zdravotní péče. To, že si vybrali po pečlivém testování řešení VR Vitalis Pro, je pro nás oceněním. Velkým přínosem je také spolupráce s Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice, kde se rehabilitační tým podílí na vývoji dalších modulů pro pacienty.

Těší nás, že se takto významně rozšíří dostupnost rehabilitace ve virtuální realitě na celou Moravu a zvýší se efektivita rehabilitační péče a motivace pacientů,“ řekla ke spolupráci Mgr. Jana Trdá, Ph.D., CEO VR Vitalis.

Výjimečné postavení mezi testujícími zdravotnickými zařízeními má rehabilitační oddělení Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice. Zde se totiž přímo sami zdravotníci budou spolupodílet na vývoji nových aplikací. „Chtěli bychom se zaměřit jak na horní i dolní končetiny, tak i na trup. Náš tým fyzioterapeutů a ergoterapeutů má z praxe spoustu nápadů a návrhů, které konzultují s vývojáři z firmy CEO VR Vitalis. Probíhá to tak, že kolegové po konzultaci natočí s pacientem videa pohybu, který chceme procvičovat v rámci virtuální reality, a další zpracování je již na firmě VR Vitalis. Po naprogramování dostaneme aplikaci k testování a „vychytávání chyb“. Vše je to delší proces, který určitě zabere týdny, než bude aplikace ideální, ale je potřeba flexibility, neboť konkurence je velká. Dokončený software pak již bude v rukou firmy CEO VR Vitalis a ta jej dále bude nabízet finálním klientům, kteří rehabilitace využívají, nebo i klientům pro domácí využití,“ uvedla primářka Oddělení léčebné rehabilitace Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice MUDr. Jana Štveráková.

 „Už teď vidíme, že pacienti jsou více motivovaní cvičit, více je to baví. Lépe se odpoutávají od bolesti a díky virtuální realitě, kterou mají před očima, jsou vlastně vtažení do hry a soustředí se na konkrétní úkoly. Navíc díky softwaru od nás mají hned zpětnou vazbu, jak úkol splnili a můžou si své pohybové chyby třeba znovu vyzkoušet opravit. Výhodou je, že obtížnost úkolů si mohou sami zvolit a pracovat s pohybovým rozsahem podle svých možností,“ dodává MUDr. Jitka Havlásková primářka rehabilitačního oddělení Nemocnice AGEL Šternberk.

Využívání virtuální reality má hlavní význam v oblasti inovací a v klinické praxi zaměřené na využití moderních technologií, které jsou stálými prioritami rozvoje medicíny skupiny AGEL.

 „ Na základě testování virtuální reality v rehabilitaci v našich zařízeních vidíme nesporný potenciál pozitivního výsledku v léčbě pacientů. Proto jsme se rozhodli v této oblasti masivně rozvíjet naše aktivity a navázali jsme spolupráci s VR Vitalis. V oblasti využití virtuální reality spatřujeme obrovský benefit i  pro budoucnost oboru vůbec. Počítáme s dalším rozvojem této oblasti napříč celou zdravotnickou skupinou AGEL,“ uzavřela Mgr. Katarína Bučková, MBA, místopředsedkyně představenstva AGEL Středomoravská nemocniční. 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: