Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Výzkum Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice

23.11.2023

Gastroparéza, tedy zpomalená funkce žaludečního vyprazdňování, může postihnout pacienty s cukrovkou a dokáže podstatně snížit kvalitu jejich života. Proč tomu tak je a jak by se lidem s touto diagnózou dalo pomoci, to se rozhodla v rámci grantového projektu Vzdělávacího a výzkumného institutu AGEL zjistit MUDr. Eva Evinová z Centra péče o zažívací trakt Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice. Spolupracuje při tom s lékaři z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) a Ústřední vojenské nemocnice v Praze-Střešovicích. Tým lékařky Evinové plánuje vyšetřit na 80 pacientů a v současné době hledá vhodné adepty.

„Cílem našeho projektu je vyšetřit pacienty s rizikem onemocnění gastroparézou, což jsou v tomto případě lidé trpící diabetem neboli cukrovkou, a to ať už I. nebo II. typu. Pokud se u některého z nich tato diagnóza potvrdí, je také cílem nabídnout jim možnost dalšího řešení nebo úpravu dosavadní léčby tak, aby to vedlo ke zlepšení jejich obtíží,“ vysvětluje gastroenteroložka a hlavní řešitelka grantového projektu MUDr. Eva Evinová. Pražský IKEM a Ústřední vojenská nemocnice, se kterými tým z vítkovické nemocnice blízce spolupracuje, jsou jediná dvě pracoviště v České republice, kde provádějí specializované vyšetření pacientů s gastroparézou metodou Endoflip™. „Kolegové z IKEM se této problematice věnují dlouhodobě, což je obrovská výhoda, a jsou také odbornými spolugaranty našeho projektu,“ dodává lékařka Eva Evinová.

Vyšetření budou probíhat až do roku 2025 a do projektu se mohou hlásit primárně lidé od 18 do 70 let věku, kteří trpí cukrovkou prvního či druhého typu po dobu alespoň tří let. „Musí podstoupit několik vyšetření, která ale nejsou nijak komplikovaná ani bolestivá. Jediné, na co se musí zájemce připravit, je časová náročnost, kdy může vyšetření trvat 45 až 120 minut,“ vysvětluje MUDr. Eva Evinová. Zájemci, kteří splňují výše uvedená kritéria, se mohou hlásit e-mailem: gastrovyzkum@vtn.agel.cz.

Podpora výzkumné a vědecké činnosti je jednou priorit společnosti AGEL. Projekty v rámci Interní grantové soutěže, jako je ten pod vedením MUDr. Evy Evinové, posuzuje Vědecká rada společnosti, ve které zasedají přední čeští a slovenští odborníci v oblasti medicíny.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: