Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Nový projekt výživy a stravování budoucích maminek a dětí

12.12.2023

Řada budoucích maminek si často klade otázku, jak správně jíst, aby z toho měly prospěch jak ony samotné, tak jejich nenarozené ratolesti v bříšku. Podobně jsou na tom i rodiče kojenců a batolat, které zase zajímá, co mají svým dětem dopřát, aby se správně vyvíjely. Částečně lze odpovědi nalézt v knihách, brožurkách různých společností orientujících se na výživu, ale stejně tak na internetu, kde je podobných „zaručených“ informací nepřeberné množství. Kde ale vzít jistotu, že je ten či onen postup správný a zdraví prospěšný? Na tuto otázku se rozhodl odpovědět jeden z projektů Vzdělávacího a výzkumného institutu AGEL, který se zabývá standardy zdravého životního stylu pro těhotné a kojící ženy. Výsledkem je jak přehledná brožura, tak proškolení zaměstnanci porodnic skupiny AGEL, kteří jsou připraveni maminkám v oblasti výživy poradit v souladu s těmi nejmodernějšími trendy.

„Projekt vychází z kontinuální snahy o zlepšování péče o ženy, které využívají služeb porodnic AGEL, případně také předporodních kurzů a poraden, které se uskutečňují v rámci našich zařízení. Jde o určitou formu prevence před nežádoucími jevy, které mohou nastat v případě nesprávného přístupu k těhotenství, protože správný životní styl a výživa jsou jedním z nejdůležitějších faktorů, které příznivě ovlivňují zdraví dosud nenarozeného dítěte. Neméně důležité je ale i období po porodu, zvláště v období kojení,“ vysvětluje hlavní záměr projektu manažer projektu Mgr. Pavel Michna, MBA.

Odbornou část projektu si vzali na bedra primář dětského oddělení Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice MUDr. Jan Boženský a vrchní sestra tohoto oddělení Bc. Bohumila Lokajová, DiS., kteří při tvorbě vzdělávacího obsahu těžili ze svých dlouhodobých zkušeností v oboru. „V naší nemocnici funguje již nějakou dobu ambulance, která řeší problémy příjmu potravy u těch nejmenších dětí, tedy u kojenců a batolat. Zjistili jsme, že potřebujeme vytvořit určitý materiál, který bychom mohli poskytnout rodičům tak, aby se uměli v problematice výživy orientovat. Víme, že takových doporučení existuje široké množství, mnohdy jsou to bohužel i mýty a falešná doporučení, a bohužel i zde platí, že čím je informace exotičtější či kurióznější, tím více tomu lidé v dnešní době věří. A právě proto jsme chtěli přijít s ucelenými informacemi, které by byly jak jednoduché na pochopení, tak hlavně ověřené,“ osvětluje primář Jan Boženský důvod, proč se do projektu spolu s vrchní sestrou svého oddělení zapojili. Oba se prakticky každý den v ordinaci setkávají s tím, že budoucí maminky či rodiče v oblasti výživy svých dětí chybují a odkazují se při tom na „ověřené“ informace z internetu. „Základ je určitě v rodině a jejích stravovacích návycích. Pokud bude mít maminka potřebné informace a sama se naučí zdravě žít a jíst už v době těhotenství a následného kojení, pak je velký předpoklad, že nebude mít problém ani při zavádění příkrmů u svého dítěte,“ říká vrchní sestra dětského oddělení vítkovické nemocnice Bohumila Lokajová.

V rámci projektu vznikly dva informační materiály – brožura pro rodiče a příručka pro sestry a porodní asistentky z oddělení gynekologicko-porodnických, novorozeneckých a šestinedělí či pro pracovníky předporodních kurzů. „Chceme docílit toho, aby náš zdravotnický personál mluvil k maminkám nebo rodičům jednotně. Příručka pro personál je samozřejmě širší. Verze pro rodiče obsahuje hlavně ty podstatné věci v pochopitelné formě. Rodiče ji dostanou do ruky a mohou si ji doma v klidu prostudovat,“ vysvětluje vrchní sestra z vítkovického dětského oddělení, podle které bude AGEL příručku pro personál využívat nejen v praxi, ale i při adaptačních procesech nových pracovnic a pracovníků. Na příručce spolupracovaly zaměstnankyně – vrchní sestry ze všech sedmi zapojených porodnic skupiny AGEL tak, aby co nejvíce reflektoval zkušenosti z praxe. Celkem je pak do projektu zapojeno na 200 zdravotních sester a porodních asistentek.

A z čeho vlastně odborníci při tvorbě příruček čerpali, aby byly informace v nich ověřené a v souladu s moderními trendy? „Respektujeme doporučení, která vycházejí v rámci světových, ale hlavně evropských autorit. Primárně jde o informace Evropské společnosti pro dětskou gastroenterologii, hepatologii a výživu (ESPGHAN), která pravidelně vydává doporučení, která jsou ověřená a je na nich všeobecná shoda mezi odbornou veřejností. Samozřejmostí je také aktivní účast na důležitých sympoziích a kongresech tak, abychom měli vždy ty nejaktuálnější informace a mohli tak rodičům poskytnout ten nejlepší servis v oblasti výživy. S tou jde ruku v ruce také životní styl, na který nesmíme zapomínat. Ten totiž děti většinou kopírují od svých rodičů a je to jak ve stavování, tak při trávení volného času. Pokud budete trávit s batoletem čas například aktivním pohybem, je velký předpoklad, že si to ve formě návyku přenese i do dospělosti,“ vysvětluje primář dětského oddělení Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice Jan Boženský. Brožury a materiály z projektu, který byl realizován za finanční podpory Ministerstva zdravotnictví České republiky, budou veřejně dostupné na webových stránkách zapojených nemocnic a využít je tak budou moci i zdravotníci a maminky z jiných zdravotnických zařízení.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: