Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Den prevence onemocnění tlustého střeva a konečníku

14.11.2023

Do roku 2015 byla Česká republika první na světě v počtu výskytů zhoubných nádorů tlustého střeva, ovšem čísla od té doby klesají. Každoročně je diagnostikováno kolem 7 700 pacientů s kolorektálním karcinomem a přibližně 3 400 pacientů na tento zhoubný nádor ročně zemře. Častěji se nádory tlustého střeva vyskytují u mužů, nejvíce mezi 65. a 80. rokem. Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice pořádá v této souvislosti Den prevence pro širokou veřejnost.

Akce proběhne v úterý 21. listopadu od 8 do 14 hodin a je určena pro zájemce, které trápí problémy zažívací soustavy, ale také těm, kteří chtějí konzultovat obtíže svých blízkých. V rámci tohoto dne nabídne nemocnice zájemcům i preventivní vyšetření konečníku.

V případě potíží lékař doporučí buď vyšetření TOKS – test okultního krvácení do stolice nebo pacienta přímo objedná na koloskopii. Pokud se podaří zachytit rakovinné změny v počátcích, zvyšuje se výrazně možnost úspěšné léčby nebo alespoň prodloužení života.

Dostavit by se měli především lidé, které trápí bolesti v oblasti dutiny břišní nebo konečníku a problémy s vyprazdňováním. Pokud se objeví krev ve stolici, je na místě vyrazit k lékaři okamžitě,“ vyzývá vrchní sestra chirurgického oddělení Bc. Nina Hrtanová.

Vyšetření tlustého střeva je rychlé a není potřeba mít z něj obavy. Zájemci mohou přicházet bez doporučení. Důležitá je ovšem předchozí registrace na stránkách https://vzdelavani.vtn.agel.cz/koloproktologie. Akce se koná v přízemí Proktologické ambulance, která se nachází v budově H Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice, Zalužanského 1192.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: