Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Díky radám hygienika z Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice si již umí předškoláci správně umýt ruce

7.5.2023

Jak si správně umýt ruce a vyhnout se nemocem, to se v pátek 5. května dopoledne dozvěděly děti v Mateřské škole Komerční v Ostravě - Muglinově. K příležitosti Světového dne hygieny rukou navštívil předškoláky ústavní hygienik Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice Radek Mikšík a hravou formou je poučil o správné hygieně.

„Jsem rád, že se naše osvětová kampaň po vynucené covidové pauze opět vrací do školských zařízení. Ať se zdá hygiena rukou jako banalita, je klíčová pro předcházení nemocem. Letošní epidemie akutních respiračních infekcí odeznívá a lidé tak mohou nabýt dojmu, že už žádné nebezpečí nehrozí. To však není pravda. V posledních letech se navíc, kromě covidu-19, totiž opět potýkáme s dříve již téměř vymýcenými onemocněními, jako jsou spalničky či černý kašel. Proto je vhodné si tuto tématiku připomínat od nejútlejšího věku,“ říká ústavní hygienik Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice Radek Mikšík, který během dopoledne s edukativním programem postupně navštívil děti ze všech tří tříd MŠ Komerční.

Více než šest desítek dětí ve věku od tří do šesti let hygienik nejprve hravou formou seznámil se správným postupem umývání rukou. Ten si děti následně ověřily prakticky, a to pod speciální UV lampou, která za použití kontrastní látky ukáže neumytá vynechaná místa.

Nejen děti, ale i dospělí, velmi často při umývání rukou zapomínají na palce, špičky prstů a meziprstí. Také přítomnost šperků na rukou snižuje kvalitu umytí. Správná hygiena rukou je důležitá zejména pro prevenci přenosu infekčních a průjmových onemocnění. Typickými chorobami nemytých rukou jsou například virová hepatitida typu A, chřipka, salmonelóza, rotavirové infekce či enterovirové infekce. „Proto jsem děti pobídl, aby o správné hygieně rukou doma poučily také své rodiče a sourozence,“ doplňuje hygienik Mikšík.

Výuku pro správnou hygienu rukou si pochvalovala také ředitelka mateřské školy Mgr. Michaela Špaňhelová: „Vytváření a upevňování hygienických návyků dětí předškolního věku je klíčovou a běžnou součástí vzdělávání na každé mateřské škole. Aby však došlo k výraznému zlepšení ve znalostech a dovednostech hygienických návyků u dětí, je velmi přínosné doplnit je o také speciálně vytvořený edukační program. Těší mne, že naše škola dostala příležitost se do takového programu zapojit. Děti si tak měly možnost názorně vyzkoušet a vidět, kde nejčastěji při mytí dělají chyby, kde jsou jejich nedostatky.“

Mezinárodní Den hygieny rukou každoročně připadá na 5. květen a je součástí iniciativy WHO (Světové zdravotnické organizace) Save lives: Clean your hands (Zachraň životy: Umývej si ruce). Datum 5. 5. bylo WHO vybráno záměrně pro propojení stanoveného data a symboliky obou rukou a pěti prstů.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: