Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice zve na Den prevence cévní mozkové příhody

4.5.2023

Cévní mozková příhoda, CMP, iktus nebo mrtvice - mnoho názvů pro jedno a totéž onemocnění, které patří v České republice mezi nejčastější příčiny úmrtí. Lidé přitom na prevenci nedbají a situaci podceňují. Iktové centrum (neurologické oddělení) Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice pořádá proto již řadu let preventivní akce pro veřejnost, kde jim nabízí vyšetření krčních tepen i možnost poradit se s neurologem. Letos se tato akce uskuteční v úterý 16. května od 8:00 do 14:00 hodin, nutná je předchozí online registrace.

„Vyšetření krčních tepen nám dá velmi důležité informace o zdravotním stavu pacienta. Budeme tak moci včas odhalit, zda příchozí není cévní mozkovou příhodou ohrožen ve vyšší míře a v případě odhalení abnormálních hodnot každému poradíme, jak dále postupovat,“ uvádí MUDr. Daniel Václavík, Ph.D., primář Iktového centra Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice. První projevy mrtvice nejsou bolestivé, v České republice ale na ně zemře až 9 tisíc lidí a tisíce dalších mají po prodělání této nemoci trvalé následky. Mrtvice se přitom netýká jen starších lidí, ale může postihnout i dvacetileté.

Ve specializovaném Iktovém centru vítkovické nemocnice je ročně hospitalizováno přibližně 600 pacientů s mrtvicí. V 85 procentech jde o pacienty, u kterých došlo k uzávěru mozkové tepny, tzv. ischemii. Zbytek příhod tvoří krvácení do mozku. 

Velkým problémem je, že řada lidí bohužel stále neví, jak se CMP projevuje. „Postižený je obvykle mírně zmatený, může padat, mít zhoršené vidění nebo vyjadřování. Poměrně jednoznačné ale je, pokud nedovede splnit jednoduché úkoly jako je úsměv nebo vypláznutí jazyka, zopakování krátké věty nebo zvednutí obou rukou nad hlavu. Pokud tyto úkony nezvládne, neváhejte a volejte okamžitě 155 nebo 112,“ radí jednoznačně MUDr. Daniel Václavík, Ph.D., s tím, že pokud se dostane pacientovi s těmito obtížemi odborné lékařské pomoci do 4,5 hodin, je vysoká pravděpodobnost, že bude úspěšně vyléčen.

Po příjezdu je každý pacient s podezřením na mrtvici vyšetřen neurologem, je určen stupeň postižení neurologických funkcí, jsou vyšetřeny základní funkce (vědomí, dýchání a krevní oběh), provedeny odběry krve a CT. Na základě výsledků z jednotlivých vyšetření je nastavena následná nejvhodnější léčba. Pacientovi může být do žíly ihned podána trombolýza - lék, který rozpouští krevní sraženiny a odstraní uzávěr tepny s obnovením průtoku krve mozkem, čímž se zabrání nevratnému poškození mozku. Další možností je nová speciální metoda - mechanická trombektomie, kdy je přes tříslo do mozkových tepen zaveden speciální katetr, kterým se sraženina odstraní.

V Iktovém centru je také používána moderní diagnostická metoda E-strokes - program, který využívá umělou inteligenci ke zpracování výsledků CT mozku a okamžitě poskytne informaci, jak velká část mozku je postižena nevratně, a kde je pouze porucha krevního zásobení a jeho obnovením lze tuto část zachránit. Jedná se o naprostý průlom v léčbě, protože již nemusí být striktně dodržen čas 4,5 hodiny, ale rozhoduje výsledek zobrazení mozku s informací o poměru nevratného a obnovitelného postižení.

Prevence je však vždy jednodušší než následná léčba. Chodit na pravidelné prohlídky. Přestat kouřit a omezit konzumaci alkoholu, hlídat si hladinu cholesterolu a tlak, udržovat si zdravou váhu a být fyzicky aktivní – je tou nejlepší prevencí.

Možnost registrace na Den prevence cévní mozkové příhody:

vzdelavani.vtn.agel.cz/cmp

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: