Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Maminkám kuřačkám pomohou s odvykáním v Nemocnici AGEL Ostrava-Vítkovice

31.3.2023

Kouření nejen celkově škodí zdraví, ale v České republice je i příčinou téměř pětiny úmrtí. V roce 2021 bylo v populaci České republiky celkem 24,4 % kuřáků tabákových výrobků starších 15 let. Denně kouří 22 % mužů a 13,3 % žen. Počet aktivně kouřících dětí a mládeže do 18 let neklesá, přičemž alarmující je zvyšující se zastoupení dívek. Výjimkou nejsou ani matky kuřačky, kterých v porodnici Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice bylo v roce 2022 přibližně 17 %. Právě těm chce nyní nemocnice pomoci s odvykáním, a to v rámci nově spuštěného projektu.

„Kouření matky v těhotenství a po porodu ohrožuje nejen její zdraví, ale současně je rizikem pro vývoj a zdraví jejího dítěte. Zvýšené riziko předčasného porodu, nižší porodní hmotnost, vyšší riziko náhlého úmrtí novorozence a kojence, abnormality a poruchy vývoje a chování – to jsou jen některá z rizik, kterými jsou ohroženy děti kouřících těhotných žen,“ varuje MUDr. Marcela Kašpárková, lékařka dětské pneumologické ambulance Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice s tím, že nejlepší prevencí uvedených komplikací je skončení s kouřením ještě před otěhotněním. „Přestat kouřit má však význam v jakémkoliv týdnu těhotenství, ale i po porodu,“ dodává MUDr. Kašpárková.

Novorozenecké oddělení Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice odstartovalo projekt „Nekuřácká porodnice aneb musím kouřit s Tebou, mami?“, který se zaměřuje na odvykání kouření v období těsně po porodu, kdy kouření škodí nejen samotným maminkám, ale i miminkům.

Během pobytu v porodnici získají novopečené maminky intenzivní komplexní péči zahrnující nejen osvětu ohledně odvykání kouření, ale i preparáty pro odvykání kouření zcela zdarma. „Jako jediní v Moravskoslezském kraji nabízíme maminkám v porodnici možnost si postupně odvykat. Během pobytu u nás mohou čerpat zdarma náhradní nikotinovou terapii ve formě náplastí nebo žvýkaček, která ochrání matku i dítě před projevy abstinenčního syndromu. Zároveň maminky dostanou kontakt na poradkyni, se kterou mohou pokračovat v individuální terapii,“ dodává lékařka s tím, že po absolvování léčby mají možnost získat od své zdravotní pojišťovny příspěvek až 2 000 Kč na odvykání od závislosti na tabáku. Míru své závislosti si přitom mohou v porodnici změřit pomocí speciálního přístroje, který měří hladinu CO ve vydechovaném vzduchu, respektive v krvi.

„Věříme, že tento projekt pomůže mnohým maminkám a zejména jejich dětem. Zdravotní rizika, která dětem vystaveným pasivnímu koření hrozí, jsou evidentní a nezahrnují jen známé záněty středního ucha a dýchacích cest. Novorozenci jsou kouřením matky ohrožováni také skrze mateřské mléko. Škodlivé látky pronikají do mateřského mléka a nejenže negativně ovlivňují zdraví dítěte, ale také pozměňují chuť mléka, které pak mohou děti odmítat, což je i jedním z důvodů, proč kuřačky kojí kratší dobu,“ vysvětluje MUDr. Kašpárková. Maminky tak v Nemocnici AGEL Ostrava-Vítkovice s pomocí zdravotníků mohou udělat to nejlepší pro své miminko – mohou přestat kouřit a dostatečně dlouho kojit, protože mateřské mléko je to nejlepší pro zdravý růst a vývoj dítěte.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: