Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Zdravotníci zvou na bezplatná oční vyšetření v rámci Světového týdne glaukomu

9.3.2023

V roce 2020 bylo na světě 76 milionů lidí s glaukomem neboli zeleným zákalem. V roce 2040 by jich podle odhadů mělo být až 111 milionů. Řada pacientů přitom o svém onemocnění, které může způsobit i úplnou ztrátu zraku, řadu let vůbec neví. Intenzivní týdenní osvětu na téma glaukomu i bezplatná vyšetření nitroočního tlaku proto nabídnou zájemcům od 14. do 17. března zdravotníci Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice, a to v rámci oslav Světového týdne glaukomu.

Glaukom neboli zelený zákal je skupina onemocnění oka, která vedou k progresivnímu poškození zrakového nervu. Tento stav, spojený se zvýšeným nitroočním tlakem a postupným odumíráním zrakového nervu, může způsobit i nevratnou ztrátu zraku, pokud není odhalen včas. Zásadní je proto prevence a včasná diagnostika i léčba.

„V rámci Světového týdne glaukomu budeme opět šířit osvětu ohledně tohoto onemocnění, které je nebezpečné ve své nenápadnosti a zároveň razanci. Glaukom pacienty obvykle nijak nebolí ani neomezuje, ale současně skrytě pomalu ničí zrakový nerv a připravuje pacienta nevratně o zrak,“ vysvětluje MUDr. Jana Juhászová, primářka očního oddělení Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice. Zvýšení nitrooční tlak, který je hlavním příznakem glaukomu, je možné zjistit během jednoduchého bezbolestného vyšetření za pár minut. Pokud se prokáže, podstoupí pacient další doplňková vyšetření, která glaukom definitivně potvrdí či vyvrátí.

„Pokud je glaukom odhalen v úplném počátku, stačí k jeho léčbě aplikace speciálních kapek pro snížení nitroočního tlaku. Pokud je v pokročilejší fázi, nabízí se další specifická léčiva, laserová operace nebo klasický chirurgický zákrok,“ vysvětluje MUDr. Juhászová a dodává, že glaukom se týká všech věkových kategorií. Nejčastěji se pak objevuje u osob nad 40 let. Preventivní vyšetření by proto měl alespoň jednou za dva roky absolvovat každý dospělý.

„Vyšetření nitroočního tlaku skutečně preventivně doporučuji všem, bez ohledu na přítomnost jakýchkoliv obtíží,“ zve MUDr. Juhászová s tím, že bezplatná vyšetření budou zdravotníci Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice nabízet zájemcům v Lékárně AGEL v areálu nemocnice, a to 14. března od 9 do 11 hodin, 15. března od 11 do 14 hodin, 16. března od 8 do 12 hodin a 17. března od 8 do 12 hodin.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: