Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Abstinenci v podobě „Suchého února“ doporučuje také odbornice na výživu

30.1.2023

Alkohol je pro většinu populace nedílnou součástí života. Někdo holduje sklence vína občas k večeři, jiný zvládne několik piv hned po práci, a jiní zase netrpělivě vyhlížejí bujaré koktejlové víkendy. Mnohdy si přitom už ani neuvědomujeme, jak pevnou součástí našeho životního stylu alkohol je. Změnit se to snaží kampaň „Suchej únor“, která chce prostřednictvím měsíční abstinence poukázat na vliv alkoholu na člověka.

Oblíbit si alkohol je poměrně snadné, protože má zásadní vliv na navození pozitivní nálady a uvolňuje zábrany. Kromě toho může být alkohol i symbolem společenské prestiže a upevňování dobrých vztahů. „Nabízí se rozmanitá škála chutí a příchutí, což vede k uspokojení chuťových pohárků u široké populace. Pokud volíme druhy jako likéry nebo míchané nápoje, je na vině jejich sladká chuť, která je pro naše chuťové buňky vítaná, příjemná, návyková. Naopak pivo je zase velmi oblíbené pro svoji hořkost a schopnost uhasit žízeň, zejména po vydatné fyzické námaze, kdy je „přírodním“ iontovým nápojem. Oblíbené jsou pak i destiláty, pro tolik v populaci zakořeněný mýtus o jejich přínosu na upevnění zdraví,“ komentuje Andrea Fialová, nutriční terapeutka Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice.

Málokdo si přitom uvědomuje, jaký vliv na organismus alkohol má, a co vlastě obsahuje. „Alkoholické nápoje jako pivo, kde je v rámci výroby přidán slad, nebo sladké nápoje s přidáním cukru, například vaječný koňak, likéry, griotka, ale i míchané nápoje, kde je například džus, se vyznačují vysokou energetickou hodnotou,“ varuje Andrea Fialová s tím, že právě vysoký obsah kalorií je pak častým důvodem přibírání na váze. Kalorie obsažené v alkoholu jsou totiž pro naše tělo vydatným zdrojem energie, ale nezasytí nás, nedodají nám plnohodnotně živiny tak, jako strava, a navíc při metabolizaci alkoholu dochází k blokaci metabolismu jiných živin. Právě snižování váhy je tak jedním z prvních atypických výsledků, kterých si lidé při abstinenci alkoholu – ať už během února, nebo i jindy, všímají.

„Nadměrným požíváním alkoholu dosáhneme pouze toho, že náš denní energetický příjem bude vyšší než naše potřeba a využití, ale bez přísunu živin a minerálních látek. Energetického nadbytku se pak naše tělo nezbavuje, ale ukládá si ho do zásob, a to ve formě tuků v partiích jako je břicho,“ prozrazuje nutriční terapeutka a radí, že v rámci nabídky alkoholu jsou z energetického hlediska vhodnější volbou destiláty a vína, která mají nižší energetickou hodnotu. Ideální je ale vždy vsadit na čistou vodu. „Už v běžném půllitru piva je asi 31 gramů cukru, v ovocných pivech ještě mnohem více. Malá štamprle likéru se pak obsahem cukru vyrovná asi třem panákům rumu, 3 decilitrům bílého vína nebo 6 decilitrům červeného vína,“ dodává Andrea Fialová.

Na druhou stranu nelze v alkoholu vidět jen čisté zlo. „Například klasické pivo podporuje sekreci žluči, a tím prospívá zažívání. Navíc je i zdrojem vitamínů a minerálů,“ uzavírá Fialová.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: