Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Maminkám po porodu nabízí Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice speciální masáže

4.1.2023

Novinku, která je určená maminkám po porodu, zavedli na novorozeneckém oddělení Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice. Přibližně 10 procent žen, které z určitých důvodů nejsou první dny po porodu v psychické pohodě a mohou mít i problémy s kojením, nabízí nyní novorozenecké oddělení Indickou masáž hlavy. Jde o terapii založenou na prastarém ajurvédském léčebném systému a je označovaná jako antistresová masáž.

Většina maminek jde s miminkem domů za tři až čtyři dny po porodu. Někdy se ovšem mohou po porodu vyskytnout potíže, a to jak ze strany maminky, tak i ze strany miminka a celý pobyt v porodnici se tak může nečekaně prodloužit. Speciální masáž hlavy se doporučuje právě těmto maminkám.

„Indické masáže hlavy jsou především určeny maminkám s delší hospitalizací, maminkám se sníženou produkcí mateřského mléka, maminkám, které se nedokážou vnitřně smířit s rolí ženy – matky. Cíleně těmto skupinám maminek nabízíme relaxaci pomocí indické masáže hlavy spojené s prvky masáží obličeje. Indická masáž má spoustu pozitivních účinků, které mohou maminkám, pokud to jejich zdravotní stav dovolí, zpříjemnit dny v porodnici,“ uvádí Andrea Vodáková z novorozeneckého oddělení vítkovické nemocnice s tím, že tento typ masáží pro maminky nabízí jako první v celé skupině AGEL.

Zázrak zrození dítěte je bezpochyby jedním z nejúžasnějších okamžiků života každé ženy. Žena se stává matkou a je se svým dítětem zcela a hluboce propojena. Dítě od své matky přijímá mléko, vnímá a přejímá její emoce, psychické rozpoložení, potřebuje cítit její teplo, doteky, vůni. „Nedílnou součástí úspěšného kojení je psychická pohoda a vyrovnanost kojící maminky. Většina žen je schopna úspěšně kojit. Jde o přirozený děj, předpokládaný a připravovaný organismem matky v průběhu celého jejího života a zvláště během těhotenství,“ říká Andrea Vodáková s tím, že psychická nestabilita má negativní vliv také na produkci mléka. „Pokud je maminka psychicky vyrovnaná, relaxovaná a klidná – je mnohem klidnější a spokojenější i její narozené miminko, na vzestupu je také laktace,“ doplnila.

V současné době se nastávající maminky setkávají s velkou propagací a medializací kojení.

Je na ně vyvíjen jejich okolím a médii někdy až přílišný psychický tlak. Gravidita, porod samotný a následné mateřství jsou přirozený děj, ovšem občas ne vše plyne zcela přirozeně. V dnešní době velmi propagovaný a vyžadovaný poporodní bonding může být z mnoha důvodů přerušen, nebo dokonce ani nezahájen. Také hospitalizace v porodnici se může protáhnout ze zdravotních důvodů maminky nebo miminka. „Všechny tyto možnosti často hrají důležitou roli v psychickém diskomfortu maminky. Našim cílem je udržet maminky v psychickém zdraví, čímž následně ony samy pomáhají i svým vlastním dětem,“ uvedla Andrea Vodáková.

Masérka se při masáži zaměřuje především na uvolnění napětí svalů ramen, krku, hlavy a obličeje. „Masáž odblokuje nahromaděnou negativní energii, navozuje energetickou rovnováhu, povzbuzuje krevní oběh, navrací sílu a vitalitu. Podporuje činnost nervového systému, pomáhá odbourat nahromaděný stresový hormon kortizol a naopak povzbuzuje produkci pozitivně působících hormonů – endorfinů,“ vysvětluje Andrea Vodáková a dodává, že masáž trvá 30 minut a není hrazená zdravotní pojišťovnou a v Nemocnici AGEL Ostrava-Vítkovice stojí 150 korun.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: