Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice nově nabízí gynekologická vyšetření dětí a dospívajících

27.9.2022

Gynekologickou péči v celé její škále mohou nově v Nemocnici AGEL Ostrava-Vítkovice využívat dívky již od narození. Nemocnice nově uvedla do provozu dětskou gynekologickou ambulanci, jejímž cílem je poskytovat gynekologickou péči na míru každé věkové kategorii – a to nejen po stránce medicinské, ale i té lidské, která stojí na správné komunikaci a empatii.

„Před otevřením dětské gynekologické ambulance se nezřídka stávalo, že nás kontaktovali rodiče s prosbou o gynekologické vyšetření jejich dítěte. V Ostravě a okolí není mnoho pracovišť, která by tuto péči zajišťovala a objednací lhůty na vyšetření jsou poměrně dlouhé,“ prozrazuje důvody otevření nové ambulance MUDr. Ivana Semerádová Ph.D., která právě tyto služby dětem v nemocnici zajišťuje. Ročně by je přitom podle jejích odhadů mohla využít až tisícovka dívek v dětském a pubertálním věku.

Ambulance je určena dívkám od narození do 18 let a nabídne péči uzpůsobenou každé věkové kategorii na míru. „Každé věkové období dívek je z gynekologického hlediska velmi odlišné. Zejména co se týká hormonálního řízení, vývoje, růstu a funkce vnitřních i zevních pohlavních orgánů. V každém období je i odlišná léčba některých gynekologických potíží a je i rozdílné spektrum onemocnění, se kterými se v daném věku setkáváme. Samotné vyšetřování dívek pak musí být uzpůsobeno věku a danému vývoji rodidel, což klade také nároky na specifické technické vybavení ambulance,“ vysvětluje MUDr. Semerádová z gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice s tím, že důležité je také zohlednění psychosociálního vývoje dívek a správná komunikace s dětmi i rodiči. Péči v ambulanci proto poskytuje lékařka s nástavbovou atestací v oboru dětské gynekologie.

Mezi nejčastější příčiny, které přivádějí rodiče s dívkami do dětské gynekologické ambulance, patří zánětlivá onemocnění rodidel, výtoky z rodidel, poruchy menstruačního cyklu či bolesti v podbřišku.

„Gynekologické vyšetření je nezbytné u vrozených vývojových vad pánve, abnormálního krvácení z rodidel, předčasného nebo opožděného nástupu puberty, nebo odchylného vývoje druhotných pohlavních znaků (prsů, ochlupení). Dále také u poruchy růstu dítěte a při dalších příznacích se vztahem ke gynekologickým orgánům. Akutní vyšetření a případné ošetření je pak nutné u poranění pánve a zevních rodidel,“ vyjmenovává MUDr. Semerádová s tím, že ambulance nabízí také vyšetření při podezření na zneužívání dětí.

„Naším cílem je citlivý přístup, aby vyšetření v ambulanci rozhodně nebylo traumatizujícím zážitkem,“ popisuje MUDr. Semerádová přístup zdravotníků dětské gynekologické ambulance, která je v Nemocnici AGEL Ostrava-Vítkovice otevřená každé úterý od 7:00 do 14:30 hodin. Zájemci o návštěvu ambulance se musí telefonicky objednat na čísle 595 633 517, vyšetření je možné provést i bez žádanky od jiného lékaře.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: