Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Virtuální realita nově pomáhá pacientům rehabilitačního oddělení Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice

12.9.2022

Využití technologií virtuální reality (VR) nejvíce spojujeme se zábavou, avšak stále častěji se objevuje také v jiných odvětvích a přirozeně pronikla i do zdravotnictví. Nejnovější technologické trendy, které hýbou světem zdravotní péče, sleduje i Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice a virtuální realitu zahrnula do svých služeb. Novinka pomáhá pacientů na rehabilitaci i lidem po cévní mozkové příhodě.

Nápad zařadit virtuální realitu do péče vítkovické nemocnice vznikl ve spolupráci s Telemedicínským centrem Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí, jehož specialisté patří mezi světovými průkopníky ve využití 3D technologií v oblasti medicíny, konkrétně v kardiologii. „Vše začalo zakoupením brýlí a vytvořením unikátního softwaru Ing. Janem Hečkem, biomedicínským technikem z Telemedicínského centra v Třinci. Software je vytvořen na principu “Mirror therapy” pro potřeby pacientů s postižením převážně horní končetiny,” říká na úvod ergoterapeutka Mgr. Michaela Plandorová z Nemocnice AGEL Os-trava-Vítkovice s tím, že na oddělení léčebné rehabilitace mohou virtuální realitu využívat pacienti po cévní mozkové příhodě anebo po úrazech horních končetin.

Při terapii se používají specializované brýle vytvářející iluzi, kterou pacient vnímá jako realitu. Tento způsob léčby vyvolává v pacientech pocity, jaké má zdravý člověk při výkonu aktivity odehrávající se v brýlích. Stimulují se neurony, které se u zdravých jedinců aktivují automaticky. Tato doplňková metoda může významně urychlit celý rehabilitační proces. Na průběh cvičení, zatížení či reakce pacientů vždy dohlíží odborní terapeuti postupující podle aktuálního psychického i fyzického stavu pacienta.

A co tedy pacient vidí a prožívá? „Pacient se ocitne ve virtuální tělocvičně, provádí pohyby zdravou rukou, která je snímaná senzorem z brýlí. Obraz se zrcadlově přenese a pacient již pozoruje pohyb obou končetin současně, přičemž skrze brýle vidí pohyby postižené horní končetiny. Má tak jedinečnou možnost prožít si pohyb horní končetiny bez bolesti a v celém svém rozsahu. Dále využíváme virtuální realitu k simulaci jízdy krajinou na kole, kdy pacient s brýlemi na očích šlape na motomedu. Cvičení se zdá být téměř reálné jako opravdová jízda přírodou i se všemi jejími zvuky. Obraz z brýlí je sdílen do počítače a terapeut tak vidí přesně to, co vidí i pacient. Díky tomu jej může ve virtuálním světě provést a zároveň tak pomoci ke zdokonalení jeho pohybů,” vysvětluje ergoterapeutka Mgr. Michaela Plandorová, aktivně pracující s touto technologií.

Konvenční terapie doplněná o virtuální realitu může zlepšovat motorické, kognitivní a fyzické nedostatky pacientů a pozitivně ovlivňuje jejich duševní zdraví, zejména u seniorů. „Máme rovněž pacienty, kteří v důsledku nemoci trpí výpadkem zorného pole nebo opomíjí polovinu svého těla. V tomto případě jim pouštíme 360° videa, většinou simulace přírody. Jde o 3D prostor, kde provádí např. otáčení hlavy na různé strany. Někdy se setkáváme s občasnou nevolností, závratí nebo bolestí hlavy, proto na každého našeho pacienta pečlivě dohlížíme. Techniku virtuální reality využíváme teprve krátce, ale už nyní vidíme její výrazné přínosy pro naše pacienty,“ uzavírá ergoterapeutka z Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: