Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

První dětské sestry vzdělávané podle nového systému nastoupily do Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice

17.8.2022

V roce 2017 vstoupila v platnost úprava zákona, která mimo jiné změnila systém vzdělávání dětských sester. Zatímco v minulosti musely mít tyto sestry vysokoškolské vzdělání magisterského typu, od roku 2017 jim stačí čtyřleté studium na střední škole a tříleté studium na Vyšší odborné škole. První absolventi tohoto nového vzdělávacího systému s titulem DiS. tak právě letos ukončili svá studia a 6 čerstvých absolventek před nedávnem rovnou nastoupilo do Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice.

Absolventky studia v oboru dětská sestra nastoupily po sedmiletém studiu do zaměstnání konkrétně na dětskou JIP, dětskou příjmovou ambulanci a dětské lůžkové oddělení Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice. Podle vedoucích pracovníků jsou přitom zejména na praktickou stránku své profese připraveny mimořádně dobře.

„Změnu v systému vzdělávání hodnotím velmi kladně. Díky této specializaci jsou absolventky sedmiletého studia více připraveny na praktické dovednosti a pro práci s dětmi, hlavně co se týká komunikace, vyhodnocení potřeb dítěte, vnímání mentálních i sociálních odlišností vzhledem k věku dítěte,“ říká Bc. Bohumila Lokajová, DiS., vrchní sestra dětského oddělení Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice s tím, že sedmileté studium slouží především k získání kompetence k zabezpečení komplexní ošetřovatelské péče o zdraví dítěte, k přípravě dětského pacienta k diagnostickým a léčebným postupům, k jejich provedení nebo k asistenci při nich.

Absolventky, které posílily řady zdravotnického personálu Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice, již v nemocnici dříve absolvovaly odborné praxe či pracovaly na nižších pozicích nelékařského personálu na různé úvazky v rámci jejich možností. Pro žádnou ze stran tak jejich nástup nebyl krokem do neznáma. „Nové dětské sestry se u nás již v minulosti zaučily, takže adaptace byla rychlá. Oproti minulosti jsou nyní již samostatné a mohou plnohodnotně vykonávat svou profesi,“ vysvětluje vrchní sestra, podle které je velkou výhodou nové úpravy vzdělávacího systému dětských sester i fakt, že vlivem změny došlo k navýšení studijních možností, díky čemuž bude celkově v Česku více absolventek a tedy tolik potřebných pracovních sil pro zdravotnictví. V minulosti byla dlouhá doba vzdělávání jednak demotivující pro studenty, a jednak obor nabízelo jen několik málo institucí.

Sestry, které v minulosti absolvovaly magisterské vzdělávání, však rozhodně nestudovaly zbytečně. Tento typ vzdělávání je pro zdravotnictví také přínosem a hodí se zejména pro vedoucí pracovníky. „Dětské sestry magisterského vzdělání mají více teoretických znalostí a manažerských dovedností, což je naopak výrazným kladem, pokud pracují ve vedoucí pozici, jakou je staniční či vrchní sestra,“ uzavírá Bc. Bohumila Lokajová, DiS. z Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: