Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Přehřátí organismu, dehydratace či nevolnost v autě. Na co si mají dát děti o prázdninách pozor, radí primář dětského oddělení Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice

4.7.2022

Léto, a zvláště letní prázdniny, jsou pro děti nejoblíbenější částí celého roku plného her a dovádění. Jezdí se na dovolené, tábory, k vodě, prarodičům a celkově panuje volnější režim plný nejrůznějšího programu. A právě v tomto období hrozí dětem nejvíce zranění a zdravotních problémů. Jak upozorňuje primář dětského oddělení Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice MUDr. Jan Boženský, jedním z největším rizik je přehřátí organismu.

Pozor na sluníčko. Takový apel míří nejen seniorům, kteří vysoké teploty snáší mnohem hůř, ale také dětem. Ty si často v zápalu letních her a dovádění ani neuvědomí, že na přímém slunci tráví i několik hodin, což je pro každý organismus nebezpečné. „Velkým rizikem je v letních měsících možnost přehřátí organismu při dlouhém pobytu na slunci. Přehřátí vyvolává bolesti hlavy, zvracení, a především u menších dětí může skončit pobytem v nemocnici s nutností infuzní terapie. Děti by se obecně měly vyhnout pobytu na slunci mezi 12 a 15 hodinou, kdy je sluneční aktivita nejvyšší. Kojenci a batolata by se neměly vystavovat přímému slunečnímu záření vůbec,” potvrzuje primář Boženský a dodává: „Naprostou samozřejmostí by mělo být používání vhodných dětských opalovacích krémů, a to i pokud je dítě ve stínu, protože sluníčko opaluje i tam. Nesmí se zapomínat ani na ochranu očí a používat sluneční brýle. S pobytem na slunci často souvisí i riziko dehydratace, proto je důležité mít k dispozici neustále dostatek tekutin.”

Přestože tropické teploty už nejsou v posledních letech ničím výjimečným ani ve středoevropských regionech, počasí v přímořských letoviscích vyžaduje ještě více myslet na prevenci. Zdravotní problémy často přináší i samotná cesta do vzdálených lokalit. „Riziko spojené se slunečním zářením je zde výrazně vyšší, proto je nezbytné používání ochranných krémů s vysokým faktorem a slunečních brýlí. Pokud se rodiče rozhodnou s dětmi vyrazit za hranice autem, je nutné nezapomínat na pravidelné pauzy, neboť dlouhá cesta v horku může být především pro menší děti velmi zatěžující. Na nevolnost během cesty zabírají některé léky. Musí se užít před cestou alespoň půl hodiny. S prevencí může pomoci i lehké a vzdušné oblečení, již zmíněné přestávky a nepřecpaný žaludek. S dítětem mladším tří měsíců se cestování nedoporučuje vůbec,” říká MUDr. Jan Boženský.

K letním prázdninám bohužel patří i zvýšená četnost dětských úrazů. Velkým rizikem jsou úrazy způsobené skokem do vody a následným zraněním nebo přecenění sil při plavání a s tím spojené tonutí či utonutí. „Problém může být i koupání v místech, která jsou špinavá či zasažená sinicemi. Zde hrozí akutní nebezpečí alergických reakcí, ale také následných závažných infekčních nemocí,” informuje primář dětského oddělení Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice s tím, že děti si o prázdninách přivodí úraz častěji také při jízdě na kole, kolečkových bruslích či skateboardech. „Velká většina úrazů je způsobena důsledkem nepozornosti a nešťastných náhod, což lze těžko ovlivnit. Na druhé straně je možné spoustě úrazů předejít správnou prevencí. Ochranné přilby a chrániče jsou základem,” dodává MUDr. Boženský.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: