Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Lékař varuje: Hudební akce mohou poškodit sluch hlavně u dětí

28.6.2022

Přicházející letní období s sebou přináší i typické hudební akce, o které po covidovém období již nyní Češi projevují enormní zájem. Zatímco po společenské a kulturní stránce mohou hudební festivaly a koncerty oplývat benefity, pro sluch jsou naopak vysoce náročné a mohou představovat i vážné ohrožení – a to zejména u dětí, na jejichž sluch mohou mít i nevratné negativní dopady.

Zatímco letní ochranu před sluncem, která zahrnuje používání opalovacích krémů a pokrývek hlavy, bereme většinou jako samozřejmost, ochranu uší a sluchu Češi v drtivé většině stále zcela opomíjejí. Hlasité hudební akce, kterých se účastní tisíce Čechů, přitom mohou způsobovat i trvalé poškození sluchu jak ve smyslu jeho úbytku, tak i ve smyslu jiných negativních následných jevů jako je například šum či pískání v uchu, takzvaný tinitus.

Ochrana proti poškození sluchu během hudebních akcí je přitom jednoduchá – spočívá v dodržování bezpečného odstupu a přiměřené délky působení hlasité hudby.

„Zatímco dospělý obvykle přibližně umí odhadnout míru, kdy je mu působení hluku ještě příjemné, řada lidí opomíjí fakt, že děti mají tyto hranice úplně jinde. Pokud tedy lidé vyrážejí na hudební akce s dětmi, měli by se na nich s dětmi držet ideálně co nejdále od reproduktorů a hranice nepokoušet. Zároveň mohou být skvělým pomocníkem chrániče sluchu nebo špunty, pokud je dítě dostatečně velké a je schopné je efektivně použít,“ radí MUDr. Libor Jeřábek, Ph.D., MBA, primář ORL oddělení Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice, s tím, že pobyt v hlučném prostředí se vůbec nedoporučuje lidem s již poškozeným sluchem z hluku, ale třeba také těhotným ženám.

Kromě hudebních akcí pak riziko pro uši a sluch představuje v létě hojně také létání letadlem nebo koupání. „Zejména při přistávání dochází ke změně tlaků ve středouší, a to obzvláště u lidí, kteří trpí alergiemi. Důležité proto je, aby byl při letu uvolněný a provzdušněný nos a nosohltan, což snižuje riziko středoušního zánětu při otoku Eustachovy trubice. Vhodné je používat žvýkačku, antihistaminikum či nosní kapky s uvolňujícím efektem před letem,“ radí primář Jeřábek.

Pokud jde o koupání, pro sluch je nejvhodnější moře, kde je riziko infekce minimální. „Mírné riziko představují přírodní koupaliště a rybníky, větším problémem jsou ale neudržované přehřívané bazény, u kterých je riziko infekce vysoké. Pokud dojde k infekci zvukovodu, dlouhodobé následky obvykle pacient nemívá, u infekcí středního ucha ale už může dojít i k poškození sluchu. Rizikové je pak i potápění, a to zejména u větších hloubek a při neadekvátně rychlém vynoření se. Zde může dojít jak k poškození vnitřního ucha, a tím i sluchu nebo rovnováhy, tak i prasknutí bubínku,“ varuje MUDr. Jeřábek.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: