Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Správnou výživu baletkám doporučily nutriční terapeutky Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice

23.5.2022

Kvalitní a správná strava je zcela zásadní pro správné fungování každého organismu. Co je ale správné pro jednoho, nemusí být správné pro druhého. Jak by tedy měla ideálně vypadat strava studentů baletního oboru, to prozradily rodičům i žákům nutriční terapeutky Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice.

„Přednášku jsme uspořádali na žádost vedení školy, což nás mimořádně těší. Je skvělé, když si pedagogové uvědomují důležitost stravy pro vývoj dětí, a to zejména v případě, kdy studují tak fyzicky náročný a specifický obor, jako je balet,“ komentuje Jana Malchárková, vedoucí nutriční terapeut Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice.

S žádostí o online přednášku se na nutriční terapeutky vítkovické nemocnice obrátila Mgr. Zuzana Hyvnarová, pedagožka a metodik rizikového chování Janáčkovy konzervatoře v Ostravě. „Cílem besedy byla osvěta o stravování dětí ve věku 12-14 let. Co z hlediska výživy a zvýšeného výkonu potřebují, co například ve stravování není vhodné, a třeba jaké jsou časté mýty, kterými se lidé řídí a nefungují. Zároveň jsem ale tuto besedu chtěla rodičům a žákům nabídnout jako osvětu a prevenci poruch příjmu potravy u dětí,“ vysvětluje Mgr. Hyvnarová.

Záměr i zájem školy vítkovické nutriční terapeutky nadchl, a tak v třetím květnovém týdnu neváhaly a uspořádaly online besedu pro rodiče i osobní setkání pro žáky.

„Rodičům i žákům jsme jednoduchou formou vysvětlili základní principy fungování organismu a zdůvodnili potřeby jednotlivých základních složek potravy. Mluvili jsme o tom, proč nefungují některé diety, a naopak jaká strava je ideální právě pro mládež, která denně tvrdě cvičí, ale zároveň stále ještě roste a vyvíjí se. Řeč pak přišla i na poruchy příjmu potravy, které jsou v období puberty ožehavým tématem,“ prozrazuje Jana Malchárková s tím, že zároveň nechyběl prostor pro zvídavé dotazy a v případě potřeby i nabídka odborné pomoci přímo v nutriční poradně Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice. Ta je zájemcům k dispozici každý všední den a objednávat se mohou na telefonním čísle 595 633 667.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: