Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Na Den prevence cévní mozkové příhody Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice připravuje bezplatná vyšetření

26.4.2022

Cévní mozková příhoda, CMP, mrtvice, mozkový infarkt – všechny tyto názvy označují akutní poruchu průtoku krve v části mozku, která může mít fatální dopady na lidské zdraví i život. Jen v České republice mrtvici denně podlehne na třicet pacientů. Zvýšení informovanosti veřejnosti o tomto onemocnění i jeho prevenci si jako cíl stanovilo neurologické oddělení vítkovické nemocnice, a právě proto uspořádá 17. května Den prevence cévní mozkové příhody. Součástí preventivní akce, na kterou je třeba se předem zaregistrovat, bude ultrazvukové vyšetření přívodných a mozkových tepen, změření krevního tlaku a následně konzultace výsledků s neurologem

CMP patří dlouhodobě mezi nejčastější příčiny úmrtí v České republice. Kromě vysokého počtu úmrtí je dalších 30 tisíc pacientů každoročně v souvislosti s CMP hospitalizováno. Ačkoliv jde o extrémně vysoká čísla, povědomí veřejnosti o cévní mozkové příhodě, jejích příznacích, a především první pomoci, je poměrně nízké. Přitom včasná a rychlá první pomoc může zachránit život nebo zmírnit následky.

„V případě CMP je naprosto zásadní včasné rozpoznání příznaků a přivolání rychlé záchranné služby. Při správné a rychlé pomoci mohou být dopady na zdraví minimální. V opačném případě může ale cévní mozková příhoda končit i smrtí, nebo přinejmenším trvalými následky. Netrvá totiž dlouho a neokysličené nervové buňky začnou odumírat. Po několika hodinách je pak mozek již nenávratně poškozen,“ varuje primář neurologického oddělení MUDr. Daniel Václavík, Ph.D.

Na rozdíl od srdečního infarktu, který se projevuje typickou silnou bolestí za hrudní kostí, u mrtvice příznaky tolik jednoznačné nebývají. V některých případech se objevuje pokles koutku úst či poruchy řeči, jindy přichází ochrnutí či slabost na končetinách jedné poloviny těla, případně i náhlé poruchy vědomí. Záleží vždy na tom, jaká část mozku je zasažena. V řadě případů pak může jít i jen o málo výrazné poruchy citlivosti, brnění končetin a obličeje, dvojité vidění, závratě, zvracení či bolest hlavy bez zjevné příčiny.

Pokud se kterýkoliv z těchto signálů objeví, je potřeba ihned jednat, a to i v případech, kdy postiženého nic nebolí a potíže ustupují. Během několika minut může totiž mrtvice udeřit znovu a mnohem silněji. Proto je určitě dobré situaci nepodceňovat a vždy volat 155.

Neurologické oddělení – Iktové centrum Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice je držitelem mezinárodní diamantového ocenění ESO Angels Award, které se uděluje za péči o pacienty s cévní mozkovou příhodou. Den prevence cévní mozkové příhody se v úterý 17. května uskuteční ve vítkovické nemocnici (budova H1, 1. patro) v čase 9:00 – 15:00 hodin. Zájemci o bezplatné vyšetření se musí předem zaregistrovat na vzdelavani.vtn.cz.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: