Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Preventivní akce Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice pomůže odhalit rakovinu střeva

20.4.2022

„2 minuty, které vám mohou zachránit život“ – tak zní podtitul osvětové akce Dny screeningu karcinomu tlustého střeva Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice, která se zaměřuje na prevenci karcinomu tlustého střeva, v jehož výskytu se bohužel Češi drží na předních příčkách. V rámci akce, která proběhne 25. a 26. dubna v ostravském Fóru Nová Karolina, vybízejí zdravotníci ke screeningu, který je bezbolestný a zájemci jej mohou absolvovat i doma.

V rámci osvětové akce „Dny screeningu karcinomu tlustého střeva“ nabídnou zdravotníci návštěvníkům informace ohledně rakoviny střeva a konečníku, která je druhou nejčastější onkologickou diagnózou u nás a každoročně si ji vyslechne 8 tisíc nových pacientů. Čtyři tisíce lidí pak v Česku na toto onemocnění každý rok zemře. Hlavní příčinou fatálních následků tohoto onemocnění je přitom především pozdní odhalení nádorů až ve fázi, kdy je již není možné úspěšně léčit. Naopak léčba časného stádia karcinomu tlustého střeva a konečníku bývá úspěšná v 90 procentech případů.

„V případě karcinomu konečníku a střeva jsou preventivní vyšetření absolutně stěžejní. Bohužel většina lidí tuto problematiku podceňuje – a to i přesto, že v tomto případě vyšetření probíhá z pouhého vzorku stolice, takže nehrozí, že by vyšetření bylo člověku jakkoliv nepříjemné nebo dokonce bolestivé. Vzorek si může odebrat každý sám doma, diskrétně a pohodlně,“ vysvětluje MUDr. Alena Černá, lékařka gastroenterologického oddělení Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice, která bude společně se zdravotními sestřičkami osobně přítomna na osvětové akci v obchodním centru.

Akce zaměřená na screening karcinomu tlustého střeva a konečníku proběhne ve Fóru Nová Karolina 25. a 26. dubna, a to vždy od 8:30 do 17 hodin. Během této doby si mohou zájemci přicházet k osvětovému stánku pro informace i odpovědi na své dotazy ohledně rakoviny střeva, a zájemci nad 50 let věku také zdarma pro odběrové sety, pomocí kterých si pak doma mohou sami odebrat vzorek stolice určený k vyhodnocení.

„Zájemcům nad 50 let, kteří jsou hlavní rizikovou skupinou, budeme v rámci osvětové akce rozdávat odběrové sety a vysvětlíme jim, jak vzorek správně odebrat i kam jej následně zanést k vyhodnocení. Vše samozřejmě zcela zdarma,“ doplňuje MUDr. Černá, která každého z pacientů následně informuje o výsledku, a v případě pozitivního výsledku skrytého krvácení do stolice zajistí kolonoskopické vyšetření.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: