Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Glaukom nebolí, ale pokud se neřeší, může vás připravit o zrak

7.3.2022

V neděli 6. března odstartoval tradiční Světový týden glaukomu, který upozorňuje na problematiku onemocnění lidově nazývaného zelený zákal. Toto onemocnění zraku většinou nebolí a zpočátku ho neprovázejí žádné obtíže, ale bez léčby může způsobit vážné poškození zraku. Glaukom je totiž spojený s postupným odumíráním zrakového nervu, které vede ve finále k poruchám vidění. Důležitá jsou proto preventivní vyšetření, která pomocí měření nitroočního tlaku umí glaukom odhalit.

„V rámci Světového týdne glaukomu budeme opět šířit osvětu ohledně tohoto onemocnění, které je nebezpečné ve své nenápadnosti a zároveň razanci. Glaukom pacienty obvykle nijak nebolí ani neomezuje, ale současně skrytě pomalu ničí zrakový nerv a připravuje pacienta nevratně o zrak,“ vysvětluje MUDr. Jana Juhászová, primářka očního oddělení Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice.

Pokud je přitom glaukom odhalen včas, je možné ho úspěšně léčit a zrakové funkce u pacienta zachovat. „Hlavní příčinou vzniku glaukomu je zvýšený nitrooční tlak, který je možné zjistit během jednoduchého vyšetření za pár minut. Takové vyšetření je zcela bezbolestné a není důvod se ho obávat,“ popisuje MUDr. Juhászová s tím, že pokud je u pacienta skutečně odhalen vyšší nitrooční tlak, podstoupí doplňková odborná vyšetření, která glaukom definitivně potvrdí či vyvrátí.

Zejména v raném stádiu je možné glaukom léčit s vysokou úspěšností, a to buď kapkami ke snižování nitroočního tlaku, specifickými léčivy, laserovou operací, nebo chirurgickým zákrokem. Platí přitom, že čím dříve je glaukom odhalen, tím méně invazivní bývá jeho léčba. Základem je proto prevence a s ní spojená možnost včasného odhalení tohoto onemocnění.

„Preventivně by měli vyšetření nitroočního tlaku absolvovat především osoby starší 65 let, a to zejména ženy, u kterých se glaukom vyskytuje nejčastěji. Zároveň mezi rizikové osoby patří i lidé s cukrovkou, nízkým krevním tlakem, a ti, v jejichž rodině se zelený zákal vyskytl. Objevit se však může u kohokoliv v jakémkoliv věku, proto je na místě prevenci nepodcenit. U rizikových osob a osob nad 45 let doporučuji prevenci jednou za rok, u ostatních alespoň jednou za tři roky,“ doporučuje primářka.

Zájemci o preventivní vyšetření zraku se mohou hlásit v oční ambulanci Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice, a to telefonicky na čísle 725 006 413 každý všední den od 7 do 15 hodin.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: