Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Novou metodu operace periproktálních fistulí budou provádět chirurgové Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice

4.2.2022

Lékaři chirurgického oddělení Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice mají za sebou workshop, který byl úzce zaměřený na specifický problém proktologických pacientů. Ošetření periproktálních fistulí neboli análních píštělí budou lékaři provádět pomoci nového laserového přístroje.

Hlavní téma workshopu byly operace análních píštělí pomocí nové laserové metody FiLaC (Fistula-tract Laser Closure). Workshop vedl MUDr. Július Örhalmi, FASCRS, předseda Koloproktologické sekce České chirurgické společnosti JEP, a bývalý dlouholetý kolega lékařů vítkovické nemocnice. „Workshopu se zúčastnili celkem čtyři naší lékaři. Operovali jsme celkem 4 pacienty. Lektor MUDr. Örhalmi byl operatérem, kterému jsme postupně všichni asistovali. V průběhu výkonů nám předával své teoretické i praktické zkušenosti, nakolik tyto operace provádí již několik let. Výkon trvá velmi krátce a je technicky nenáročný.“ popisuje průběh workshopu ředitel Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice MUDr. Stanislav Jackanin, MBA.

Novou metodu, kterou předvedl v rámci worhshopu MUDr. Július Örhalmi, budou od této chvíle provádět i chirurgové Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice. Z dotačního programu zakoupila nemocnice nový laserový přístroj pro tyto účely. Metoda je používána v moderní proktologii již několik let. „Jde o jednu z alternativních metod řešení toho problému. Tímto zákrokem dojde ke koagulaci samotné píštěle. Pacient si výkon hradí sám, protože je nutné použít jedno laserové vlákno na jednoho pacienta. Cena výkonu u nás je nyní stanovena na 7000 korun,“ říká ředitel nemocnice MUDr. Stanislav Jackanin, MBA a dodává, že o tyto operace mají pacienti zájem.

Mezi pacienty panuje v povědomí kouzlo slova „laser“, což vede pacienty často k dotazům právě na tuto metodu. „Musím podotknout, že tato operace není vhodná pro všechny typy píštělí. Záleží od charakteru píštěle co do její délky, větvení, průběhu, výšky vyústění do konečníku nebo nálezu při recidivě. Odhadem můžu říct, že ročně provedeme kolem 30 nebo 40 operací. Hodně záleží na počtu pacientů, kteří navštíví s tímto problémem naší proktologickou ambulanci,“ uzavírá MUDr. Stanislav Jackanin, MBA

Onemocnění periproktální pištělě není civilizační onemocnění. Tzv. prevalence (počet případů vztažených u určitému počtu všech jedinců) tohoto onemocnění je 8,6 na 100 000 obyvatel. 50-80 % píštělí vzniká z abscesů a 10-20 % má jinou příčinu vzniku jako např. Crohnova nemoc, cysta, poranění, vrozené vady apod.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: