Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Díky spolupráci vítkovické porodnice s Laboratořemi AGEL se podařilo u novorozence odhalit spinální muskulární atrofii včas. Speciální vyšetření nabízí porodnice AGELu u kojenců a batolat až do konce roku

21.1.2022

Pozitivní ohlasy rodičů i konkrétní případ včasného odhalení spinální muskulární atrofie (SMA) u miminka narozeného loni v Nemocnici AGEL Ostrava-Vítkovice vedlo v Laboratořích AGEL k rozhodnutí, umožnit specializované vyšetření na závažné poruchy imunity a SMA, které se do 1. ledna provádí u novorozenců celorepublikově, i u dětí narozených v letech 2020 a 2021.

Porodnice skupiny AGEL ve spolupráci s Laboratořemi AGEL Nový Jičín nabízely vyšetření na spinální muskulární atrofii v kombinaci s vyšetřením TREC/KREC imunity od loňského září jako první a jediní v České republice a již po třech týdnech se potvrdilo, že to byl krok správným směrem. Spinální muskulární atrofie se potvrdila u novorozence z vítkovické porodnice. „Určitě ne,” odpovídá jasně primář dětského oddělení Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice MUDr. Jan Boženský na otázku, zda čekal, že se tak brzy podaří závažné onemocnění u miminka odhalit. „Samozřejmě jsme ale byli rádi, že jsme toto vyšetření prováděli a mohli jsme dát dítěti šanci na „normální“ život,” pokračuje primář s tím, že dítě již prošlo speciální terapií v Brně a jeho stav je velmi dobrý.

Spinální muskulární atrofie je závažné genetické onemocnění, které nelze u novorozence běžným vyšetřením rozpoznat. Ve většině případů se na tuto diagnózu přijde v prvních měsících až letech života dítěte. O kombinaci vyšetření byl hned od počátku mezi rodiči v porodnicích AGELu velký zájem a Laboratoře AGEL prověřily od loňského září do 12. ledna téměř 1200 novorozenců. „Reakce na možnost těchto vyšetření byly velmi pozitivní a dokazuje to údaj, že více než 95 procent dětí bylo touto metodou u nás vyšetřeno,” pokračuje primář dětského oddělení vítkovické nemocnice.

Od ledna 2022 je součástí plošného novorozeneckého screeningu také dobrovolné a bezplatné testování právě na spinální svalovou atrofii a těžké kombinované imunodeficience. „Ale stále je zde ještě mnoho dětí, které toto vyšetření provedeno nemají a i na základě této informace padlo rozhodnutí, že Laboratoře AGEL je budou pro zájemce provádět až do konce letošního roku,” potvrzuje RNDr. Lenka Kulíšková, MBA, garant provozu klinických laboratoří Laboratoře AGEL. „Stačí, aby rodiče navštívili jakoukoliv porodnici skupiny AGEL, tedy ve Vítkovicích, Přerově, Prostějově, Šternberku, Novém Jičíně, Valašském Meziříčí nebo Jeseníku a požádali o odběr na SMA i TREC/KREC,” doplňuje doktorka Kulíšková s tím, že odběr je možné uskutečnit také v Městské nemocnici Ostrava-Fifejdy a Nemocnici Třinec-Sosna.

Kombinované vyšetření se u dětí provádí po izolaci DNA ze vzorku „suché kapky krve“, která nevyžaduje klasické odběry - pouhá jedna kapka ke spolehlivé diagnostice stačí. Cena za kompletní diagnostický proces je 650 korun a výsledek vyšetření na novorozeneckou SMA se rodiče dozvědí maximálně do pěti týdnů. „Jsem velmi rád, že se Česká republika připojila mezi země, kde děti s nemocí SMA mají šanci dostat vhodnou léčbu včas a prožít tak plnohodnotný život. Právě proto necháváme pro děti narozené před lednem 2022 možnost toto vyšetření ještě podstoupit. Statisticky se totiž rodí u nás takových dětí kolem deseti a možná těch devět bude mít ještě šanci zachytit toto onemocnění včas,” říká na závěr MUDr. Jan Boženský, primář dětského oddělení Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice.

Rozhodnutí Laboratoří AGEL umožnit vyšetření i dětem narozených v uplynulých dvou letech kvituje pacientská organizace SMÁci z.s., která hájí v České republice zájmy pacientů se spinální muskulární atrofií a jejich rodin. „Velmi vítáme možnosti stanovení genů TREC/KREC a SMA u batolat a dětí do 2 let věku v laboratořích molekulární genetiky Laboratoře AGEL ve spolupráci novorozeneckých oddělení AGEL a dalších dvou nemocnic v Moravskoslezském kraji. Z dřívějších zkušeností byl vždy Moravskoslezský kraj oblast, kde jsme dětí měli poměrně hodně a tudíž je předpoklad, že jim tak společnými silami v případě diagnostikování můžeme pomoci,” uvádí Helena Kočová, 1. místopředsedkyně organizací SMÁci a dodává: „Díky vašemu záchytu v říjnu 2021 máme již novou rodinu v péči v kooperaci s ranou péčí. Krizové intervenci rodinám diagnostikovaných dětí se věnujeme 7 dní v týdnu a je možné nás kontaktovat na telefonním čísle 604 330 489 nebo na našich webových stránkách www.smaci.cz

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: