Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Jak oslavit Silvestra ve zdraví? Proti přejídání je nejlepší prevence, na kocovinu pak pomůže spánek, zázvorový čaj nebo třeba vitamín B

28.12.2021

Vánoční svátky jsou pro naše tělo pořádná výzva, jelikož nás láká hromada dobrého, ale zároveň ne tak úplně zdravého jídla. Vrcholem svátků jsou pak silvestrovské oslavy, kterým dominují zejména chlebíčky, jednohubky a alkohol. Jak naše tělo reaguje na takovou nezdravou zátěž a na co si dát pozor, poradí lékař Vaskulárního a gastroenterolického centra Nemocnice AGEL Ostrava – Vítkovice.

Známe to všichni. Po požití alkoholu nás dohání mlsná. Neodolatelná a mnohdy až neovladatelná chuť na nezdravá mastná jídla lze často označovat nekontrolovatelnou žravostí. Co tento stav způsobuje, vysvětluje lékař Vaskulárního a gastroenterolického centra Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice MUDr. Arbër Prifti. „Alkohol je vysoko kalorický a logicky by měl chuť k jídlu spíše tlumit, opak je však v případě alkoholu realitou. Alkohol působí komplexně, stimuluje sekreci trávicích šťáv, stimuluje centra hladu a sytosti, zvyšuje pocit hladu a ovlivňuje limbický systém (struktury, které se podílejí na našem emočním životě, motivaci a vegetativních funkcích) jinými slovy snižuje zábrany a dělá jídlo “přitažlivějším”, proto si pak dovolíte jíst jídla, které vám chutnají, ale víte, že jsou nezdravá,“ vysvětluje a zároveň dodává, že nejlepším lékem proti přejídání se a následné bolesti žaludku je prevence.

Po bujarém večírku končícím někdy v brzkých ranních hodinách přichází únava a mnohdy následuje „celodenní vyčerpání“, které může díky nedbalosti ohrozit naše zdraví. „Po probdělé noci dochází v těle k vyčerpání tekutin, močopudný efekt alkoholu a kofeinu, i minerálů - zejména magnezia, ke kumulaci látek vznikajících při metabolizování alkoholu a kumulaci odpadních látek, které vznikají při zvýšeném spalování cukrů a tuků, aby mělo tělo dostatek energie na “pařbu“. Největší riziko na zdraví při zvýšené únavě je ovšem chybný úsudek o našem zdravotním stavu. Pokud netrpíte srdečním či jiným závažným onemocněním nejste natolik ohroženi. Vše ostatní se dá dospat,“ říká MUDr. Arbër Prifti s tím, že se, že problém vyřešíme nejlépe odstraněním příčiny.

V tomto případě únavu odstraníme poctivým odpočinkem a spánkem. „Naše tělo je přizpůsobené extrémnímu fyzickému vytížení, stačí nám cílevědomost, sacharidy, dostatek vody a minerálů k velmi aktivnímu životu. Problém nastává tehdy, jedná-li se spíše o psychickou než fyzickou únavu. V tomto případě bychom měli mít svůj ranní rituál, ať už se jedná o ranní běh, meditaci nebo šálek dobré kávy z pražírny,“ zmiňuje lékař a dodává, že v krajním případě nám mohou pomoci kofein nebo guarana pokud je užijeme v přírodní formě.

V případě, že dojdete do stádia pořádné kocoviny, je dobré nasadit léčbu spánkem, tmou, tichem, čerstvým vzduchem a nealkoholickými tekutinami. Lepší vyprošťovák než nápoj ze syrového vejce, který vám může ještě přitížit salmonelou, je zvýšený příjem minerální vody, hořčíku, draslíku nebo vitamínu B. Lékař vaskulárního a gastroenterolického centra dle vlastní zkušenosti také radí zázvorový čaj s medem, ale bez citronu s pár kapkami tinktury z ostropestřce.

„Během opravdu bujarých oslav je důležité být opatrný a hlídat nejen sebe, ale i své známe. Alkohol v závislosti na množství tlumí centrální nervovou soustavu, po pár drincích přichází porucha vyjadřování, po požití většího množství alkoholu je ovlivněná rovnováha a vidění, pokud pokračujeme nezřízeně dál, přichází neschopnost regulovat dýchání a jiné životně důležité reflexy. Hranice mezi někým kdo je v bezpečí a někým, kdo potřebuje pomoc, nebývá příliš jasná, zejména pokud jde o ochranu dýchacích cest. Pokud si nejste jistí zdravotním stavem svých kamarádů a známých, vždy volejte 155!“ radí na závěr MUDr. Arbër Prifti.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: