Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Sanitky Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice jsou enormně vytížené. Roste počet covidových pacientů

16.11.2021

Transportů pacientů s covidem, kteří nevyžadují hospitalizaci a mají nařízenu domácí léčbu, je oproti minulému týdnu v Nemocnici AGEL Ostrava-Vítkovice dvakrát tolik. Nejmladšímu pacientovi bylo 60 let, nejstaršímu 80.

Vozový park dopravní služby Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice čítá 11 sanitek a v nepřetržité permanenci jsou nyní všechny. Pacienty s covidem do nemocnice přiváží záchranná služba. Ty, kteří ale nejsou ve stavu, vyžadujícím hospitalizaci, je třeba podle pravidel převézt zpět domů tak, aby nákazou neohrožovali další lidi. Zatímco před týdnem jich bylo jen 13, nyní jich dopravní služba transportovala už přes 30. „V minulé covidové vlně jsme už náročné období zažili, jen nerad vzpomínám na den, kdy jsme kvůli karanténě najednou přišli o 13 řidičů. Nyní je celý tým kompletní, i tak však je služba daleko náročnější, než běžně bývá,“ říká vedoucí Dopravní zdravotní služby Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice Ing. Mário Štiber. „I dále při covidovém provozu musíme také zajistit převoz pacientů s jinými zdravotními problémy, což je o to logisticky náročnější. Každý převoz pacienta s covidem totiž znamená, že sanitka musí být po transportu pečlivě vydezinfikována, aby mohla znovu vyjet. Naši řidiči si museli zautomatizovat postupy a jednu takovouto sanitaci zvládnou za zhruba 30 minut. Sami musí vzhledem k riziku přenosu nemoci dodržet všechna předepsaná hygienická opatření,“ dodává šéf dopravy.

Sanitky z Vítkovic vyjíždějí během posledních dní stejně jako před covidovou vlnou nepřetržitě 24 hodin, zajišťují totiž spádovou oblast celé Ostravy, ale i část Opavska. Dohromady během jednoho týdne převezou na stovce pacientů. „Pevně věřím, že sanitnímu týmu se letos covidová nákaza vyhne a celou další vlnu ustojíme bez zdravotních ztrát. Za maximální nasazení je třeba kolegům řidičům poděkovat. A poděkování patří také našim pacientům, kteří jsou vesměs trpěliví. Rád bych také touto cestou poděkoval našim kolegům ze všech oddělení nemocnice, kteří zažívají opět náročné profesní chvíle. Bez nich by naše Dopravní zdravotní služba nebyla, tam kde je,“ dodává závěrem vedoucí dopravy Ing. Mário Štiber.

Dopravní zdravotní služba Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice v loňském roce převezlo celkem 25 099 pacientů, přičemž nejstaršímu klientovi bylo 101 let. Řidiči ujeli dohromady neuvěřitelných 344 tisíc kilometrů a zaměstnanci dispečinku průměrně denně odbavili 160 přijatých telefonátů s prosbou o převoz.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: