Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice se zaměří na prevenci rakoviny. V listopadu nabídne hned dva důležité dny prevence

10.11.2021

Rakovina je po kardiovaskulárních chorobách druhou nejčastější příčinou úmrtí v České republice. Ročně tomuto onemocnění podlehne na 30 000 lidí. Pokud se však podaří zachytit rakovinné změny v počátcích, zvyšuje se výrazně možnost úspěšné léčby nebo alespoň prodloužení života. Proto Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice nabízí nejen screeningové programy, ale pravidelně pořádá Dny prevence pro širokou veřejnost.

Den prevence onemocnění tlustého střeva a konečníku

Akce proběhne v úterý 23. listopadu od 8 hodin a je určena pro zájemce, které trápí obtíže zažívací soustavy, ale také těm, kteří chtějí konzultovat obtíže svých blízkých. Ve výskytu rakoviny tlustého střeva a konečníku se drží Česká republika celosvětově na předních příčkách. Ročně je onemocnění odhaleno u více než 8 000 pacientů a až 3 600 na tuto nemoc ročně zemře.

V rámci tohoto dne nabídne nemocnice zájemcům konzultaci s lékařem a preventivní vyšetření konečníku. „V případě potíží lékař doporučí buď vyšetření TOKS – test okultního krvácení do stolice nebo pacienta přímo objedná na koloskopii. V rámci této prevence je možné řešit i problémy s hemoroidy, ať již podvázáním vnitřních hemoroidů nebo doporučením operačního řešení. Dostavit by se měli především lidé, které trápí bolesti v oblasti dutiny břišní nebo konečníku a problémy s vyprazdňováním. Pokud se objeví krev ve stolici, je na místě vyrazit k lékaři okamžitě,“ vyzývá vrchní sestra chirurgického oddělení Bc. Nina Hrtanová a dodává, že vyšetření tlustého střeva probíhá ve vítkovické nemocnici rychle a nenáročně a není potřeba mít zbytečné obavy.

Zájemci mohou přicházet na Den prevence onemocnění tlustého střeva a konečníku bez doporučení v čase mezi 8. a 14. hodinou. Důležitá je ovšem předchozí registrace na stránkách vzdelavani.vtn.agel.cz/

Den urologické prevence

Urologická odborná ambulance nabídce preventivní akci v úterý 30. listopadu. „V rámci této prevence nabídne nemocnice vyšetření prostaty u mužů od 50 let, v případě pozitivní rodinné anamnézy již od 40 let. Součástí urologické prevence je dále vyšetření varlat bez rozdílu věku a vyšetření močového měchýře a ledvin, které je určeno i ženám,“ popisuje staniční sestra urologické ambulance Dagmar Hanulíková.

Urologické nádory (rakovina prostaty, varlat, penisu, ledvin, močového měchýře nebo močové trubice) jsou závažným onemocněním, které pro své, ze začátku nevýrazné, projevy bývá často odhaleno až v pozdním stádiu. Přitom například u rakoviny prostaty, je při včasném záchytu až 99% šance na úplné uzdravení. Zájemci mohou preventivní akci navštívit po předchozí registraci na vzdelavani.vtn.agel.cz/ v čase od 8 do 14 hodin.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: