Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Postcovidovou péči využívají v Nemocnici AGEL Ostrava-Vítkovice desítky pacientů

25.10.2021

Pandemie koronaviru a stavy po prodělání nemoci covid-19 přinesly v uplynulých měsících poptávku po zcela nových zdravotnických službách, které se zaměřují právě na postcovidové obtíže. Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice proto vytvořila pro pacienty speciální rehabilitační program, který pomáhá pacientům s postcovidovým syndromem získat zpět pevnější zdraví.

„Postcovidový rehabilitační program je určen ambulantním i hospitalizovaným pacientům, kteří prodělali onemocnění covid-19, a i po několika týdnech od prodělání nemoci se nemohou zbavit dechových obtíží, dušnosti, únavy, slabosti, bolestí zad či končetin,“ vysvětluje MUDr. Jana Štveráková, primářka oddělení rehabilitace Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice.

Pacienti, kteří mají o postcovidový rehabilitační program zájem, nejprve projdou vstupním vyšetřením u lékaře, který zjistí rozsah a charakter obtíží. Na základě diagnózy je pak každému jednotlivci na míru sestaven program procedur.

„Nejčastěji pacienti docházejí na individuální tělocvičnu, kde se jim věnuje fyzioterapeutka nebo fyzioterapeut. V rámci této péče terapeut s pacientem nejen cvičí, ale musí uvolnit i ztuhlé svaly a vazy a uvolnit kloubní spojení. V rámci dechových cvičení pracuje fyzioterapeut s pacientem na správných dechových stereotypech, uvolňuje hrudník, žebra, využívá dechové pomůcky. K dalším procedurám, které pacient ještě absolvuje, patří léčba teplem, elektroléčba, občas zařazujeme i vodoléčebné procedury,“ vyjmenovává primářka Štveráková s tím, že v rámci série jednoho léčebného bloku pacient navštíví rehabilitaci osmkrát, a to nejčastěji dvakrát týdně. Série jsou přitom vždy zahájeny i ukončeny testem na zhodnocení efektu terapie.

Postcovidový rehabilitační program využily v Nemocnici AGEL Ostrava-Vítkovice desítky pacientů s postcovidovým syndromem a ohlasy na tento rehabilitační program jsou ryze pozitivní. „Úspěšnost léčby, si dovolím říct, je velmi dobrá. Hlavním cílem postcovidového programu je pacientovi ulevit a naučit jej si pomáhat a ulevovat sám, což se nám opravdu v 95 procentech případů daří,“ shrnuje MUDr. Štveráková s tím, že pro účely postcovidové rehabilitace slouží v Nemocnici AGEL Ostrava-Vítkovice i nové pomůcky pro dechovou rehabilitaci.

Zájemci o postcovidový rehabilitační program se mohou hlásit v Nemocnici AGEL Ostrava-Vítkovice na základě doporučení ošetřujícího lékaře, a to na telefonním čísle 595 633 36

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: