Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

29. Moravskoslezské pneumologické dny v Ostravě se uskutečnily za účasti stovky odborníků. S následky koronaviru se budeme muset ještě vyrovnat, shodly se lékařské kapacity

11.10.2021

Na začátku října se ve vítkovickém Clarion Congress Hotelu Ostrava uskutečnily již XXIX. Moravskoslezské pneumologické dny. Mezi hlavní témata se zařadilo i onemocnění covid-19. V roce 2020 odbornou konferenci přesunula tato pandemie do virtuálního prostoru. Letos se již mohli pneumologové a další specialisté sejít osobně, aby debatovali o aktuálních medicínských tématech.

„Covid významně zasáhl do chodu nemocničních i ambulantních služeb v oboru pneumologie a phtizeologie, protože většina těžších případů onemocnění covid a průběhů infektem covid-19 měla orgánové důsledky plicní - akutní, subakutní i následné. S následky se budeme muset vyrovnat i v následující době, nehledě na možnost návratu nemoci v dalším období. Na konferenci byl vyzdvižen význam plicní rehabilitace po prodělaném koronavirovém onemocnění,“ řekl jeden z hlavních organizátorů MUDr. Jaromír Roubec, Ph.D., primář plicního oddělení Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice.

Hlavní osou pneumologických dnů byla tato témata – covid z různých odborných pohledů, chronická obstrukční nemoc bronchopulmonální a těžké asthma, pneumoonkologická problematika a vyšetřovací metody endoskopické a pleurální. „Na konferenci vystoupilo 60 řečníků a spoluautorů, účastnilo se jí téměř 300 odborníků z pneumologie, 80 zástupců farmaceutických a technologických firem, a také 60 sester,” poznamenal primář Roubec k hojné účasti s tím, že na konferenci nechyběly ani zahraniční prezentace například od specialistů ze Španělska nebo Velké Británie a 6 satelitních firemních sympozií s uvedením nových léčebných postupů a léčiv.

Jak přiznává tento odborník z Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice, i řada ostatních plicních diagnóz byla ovlivněna epidemickou situací ve smyslu zhoršení dostupnosti i diagnostiky nově vznikajících případů a v možnosti obvykle důsledného sledování chronických stavů.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: