Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Jak rodily ženy před 100 lety? Nejstarší ostravská porodnice oslaví výročí výstavou v centru Vítkovic

6.9.2021

Celý letošní rok si Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice připomíná 100. výročí založení zdejší porodnice. Vyvrcholením kulatých narozenin bude výstava na velkoformátových panelech, jejíž slavnostní zahájení se uskuteční v pátek 10. září ve 13 hodin na Mírovém náměstí ve Vítkovicích. Symbolicky prvních 100 návštěvníků čeká malé překvapení a nastávající maminky budou mít příležitost potkat se osobně s odborníky z vítkovické porodnice.

Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice výročí své porodnice připomene veřejnou výstavou, která bude ilustrovat porodnictví od roku 1921 až do roku letošního. Zájemci se dozví, jak se měnil přístup k rodičkám a součástí venkovní expozice budou i vzpomínky některých žen na porod od 70. let 20. století. Zahájení venkovní výstavy bude součástí Dne Vítkovic, který připravil městský obvod Ostrava-Vítkovice.

Výstavu zahájí ředitel nemocnice společně s primáři Centra péče o matku a dítě a představenstvem AGEL a.s. v pátek ve 13 hodin. „Rád bych na tuto výstavu pozval všechny, kteří se v této porodnici narodili nebo zde přivedli na svět své děti. Díky kronikám a dalším dokumentům se nám podařilo nashromáždit zajímavá data i fotografie už od roku 1921, kdy celá historie porodnice započala. Myslím, že návštěvníci budou překvapeni, jak péče a starost o těhotné ženy v té době vypadala a jak se za tu dobu změnila,“ zve na zahájení výstavy MUDr. Stanislav Jackanin, MBA, ředitel Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice. Symbolicky prvních 100 návštěvníků, kteří prokáží, že se narodili (nebo jejich děti) ve vítkovické porodnici, dostanou zmrzlinu zdarma.

„Zvány jsou i všechny nastávající maminky. Součástí expozice je totiž i představení dnešní podoby Centra péče o matku a dítě a přítomny budou také sestřičky a porodní asistentky. Ty se budou všem maminkám rády věnovat a představí jim všechny služby a možnosti, které jim v rámci Centra můžeme zajistit a na co se u nás mohou těšit,“ doplňuje ředitel nemocnice.

Historie první ostravské porodnice se začala psát již v roce 1919, kdy nastoupil do Vítkovických železáren MUDr. Josef Šimeček a tehdejšímu řediteli představil plán na stavbu ústavu s oddělením porodnickým, gynekologickým a novorozeneckým. Jako vzor si vybral Ústav pro péči o matku a dítě ve Vídni, kde sám nějakou dobu působil a poslal tam na zkušenou i řádové sestry.

Za dobu 100 let se porodnice postupně zvětšovala a její péče rozšiřovala nejen pro ženy Vítkovických železáren, ale i pro ty, které byly z přilehlého okolí. V roce 1989 se přesunula do nově postavené budovy (dnešní budova I) a v roce 2007 se porodní sál přesunul do 3. patra, kde je dodnes. „Výstava potrvá na Mírovém náměstí až do 10. října,“ ukončuje MUDr. Stanislav Jackanin, MBA.

Zpět

Kontakt pro média

Mgr. Radka Miloševská
tisková mluvčí AGEL
press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: