Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Jak rodily ženy před 100 lety? Nejstarší ostravská porodnice oslaví výročí výstavou v centru Vítkovic

6.9.2021

Celý letošní rok si Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice připomíná 100. výročí založení zdejší porodnice. Vyvrcholením kulatých narozenin bude výstava na velkoformátových panelech, jejíž slavnostní zahájení se uskuteční v pátek 10. září ve 13 hodin na Mírovém náměstí ve Vítkovicích. Symbolicky prvních 100 návštěvníků čeká malé překvapení a nastávající maminky budou mít příležitost potkat se osobně s odborníky z vítkovické porodnice.

Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice výročí své porodnice připomene veřejnou výstavou, která bude ilustrovat porodnictví od roku 1921 až do roku letošního. Zájemci se dozví, jak se měnil přístup k rodičkám a součástí venkovní expozice budou i vzpomínky některých žen na porod od 70. let 20. století. Zahájení venkovní výstavy bude součástí Dne Vítkovic, který připravil městský obvod Ostrava-Vítkovice.

Výstavu zahájí ředitel nemocnice společně s primáři Centra péče o matku a dítě a představenstvem AGEL a.s. v pátek ve 13 hodin. „Rád bych na tuto výstavu pozval všechny, kteří se v této porodnici narodili nebo zde přivedli na svět své děti. Díky kronikám a dalším dokumentům se nám podařilo nashromáždit zajímavá data i fotografie už od roku 1921, kdy celá historie porodnice započala. Myslím, že návštěvníci budou překvapeni, jak péče a starost o těhotné ženy v té době vypadala a jak se za tu dobu změnila,“ zve na zahájení výstavy MUDr. Stanislav Jackanin, MBA, ředitel Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice. Symbolicky prvních 100 návštěvníků, kteří prokáží, že se narodili (nebo jejich děti) ve vítkovické porodnici, dostanou zmrzlinu zdarma.

„Zvány jsou i všechny nastávající maminky. Součástí expozice je totiž i představení dnešní podoby Centra péče o matku a dítě a přítomny budou také sestřičky a porodní asistentky. Ty se budou všem maminkám rády věnovat a představí jim všechny služby a možnosti, které jim v rámci Centra můžeme zajistit a na co se u nás mohou těšit,“ doplňuje ředitel nemocnice.

Historie první ostravské porodnice se začala psát již v roce 1919, kdy nastoupil do Vítkovických železáren MUDr. Josef Šimeček a tehdejšímu řediteli představil plán na stavbu ústavu s oddělením porodnickým, gynekologickým a novorozeneckým. Jako vzor si vybral Ústav pro péči o matku a dítě ve Vídni, kde sám nějakou dobu působil a poslal tam na zkušenou i řádové sestry.

Za dobu 100 let se porodnice postupně zvětšovala a její péče rozšiřovala nejen pro ženy Vítkovických železáren, ale i pro ty, které byly z přilehlého okolí. V roce 1989 se přesunula do nově postavené budovy (dnešní budova I) a v roce 2007 se porodní sál přesunul do 3. patra, kde je dodnes. „Výstava potrvá na Mírovém náměstí až do 10. října,“ ukončuje MUDr. Stanislav Jackanin, MBA.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: