Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Problémy s pohybovým aparátem, které dříve trápily především dospělé, mají stále častěji děti. Na vině je i stres při nástupu do škol

24.8.2021

Stále více dětí trápí problémy s pohybovým aparátem. Potíže dříve obvyklé u třicátníků mají už děti v páté třídě. A to i ty, které paradoxně mají pohybu dostatek.

Na jednu stranu extrém v podobě dlouhého vysedávání u počítače a mobilu a na to navazující obezita, na straně druhé nadbytek sportovních aktivit, kterými se rodiče snaží dětem zajistit pohyb a dohnat tak jeho nedostatek v době covidových restrikcí. Jenže právě oba extrémy vedou k tomu, že dítě či teenager končí u rehabilitačního lékaře s problémy se zády a držením těla.

„Nejčastěji se setkávám ve své ambulanci u dětí s vadným držením těla  a s padající klenbou na chodidlech. Tento stav je způsoben buď jen nedostatečnou svalovou souhrou hlavně trupu a dolních končetin nebo i strukturální změnou na páteři. Ty ale nejsou žádnou novinkou, jsou zde od nepaměti a jsou známy jako skoliosy. Více mne jako rehabilitačního lékaře znepokojuje míra svalové nerovnováhy a celkové oslabení svalů trupu. Paradoxní je, že tyto obtíže nemají jen děti, které mají málo pohybu, ale  i děti, které mají pohybu dostatek,“ říká primářka Oddělení léčebné rehabilitace Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice, MUDr. Jana Štveráková.

Překvapivý je ale věk dětí, které se na rehabilitaci ocitnou. Jejich problémy totiž lékaři dříve vídávali jen u dospělých pacientů. „Už i třeba u desetiletého dítěte to bývají funkční blokády hlavně krční páteře. V poslední době, kdy děti musely trávit více času u počítače, jsou to i časté bolesti hrudní páteře i na hrudníku. Velmi častým problémem jsou bolesti hlavy, které nemají jinou příčinu, jen ve ztuhlosti svalů krční páteře,“ dodává lékařka.

Na vině podle lékařky u mladších dětí může být především stres při nástupu do školy. „Jakmile dítě nastoupí do školy, mohou se tyto obtíže objevit. Mohou být spojeny i se stresem a s nároky současné doby. Děti jsou více v napětí a jakmile si to začnou uvědomovat, obtíže se začnou projevovat. Všechny tyto potíže sleduji u dětí v posledních letech. Ne, že by nebyly třeba za doby, kdy já jsem byla dítětem, byly již tehdy, nyní je ale dětí mnohem více,“ dodává MUDr. Jana Šveráková. 

Zvýšenou nutnost odborných vyšetření zaznamenali odborníci z oboru rehabilitace a fyzioterapie v době, kdy se v rámci vládních opatření opět otevřela sportoviště a sportovní kroužky. Děti a mládež často přicházejí s tím, že sice sportují, ale poté dostatečně neodpočívají a rozvíjí se u nich syndrom přetrénování.

„Děti sportují, ale zátěž je buď nadměrná nebo příliš jednostranná. Chybí kompenzace druhé strany, často je nedostatečný strečink, málo regenerace. Například mladí fotbalisté mívají bolesti kolenou, Achillových šlach nebo pat, u plavců je největší přetížení v oblasti ramenou, častá jsou vykloubení, která se i opakují. Gymnastika a aerobik je hodně spojen s obtížemi bederní páteře, kyčlí, atletika zase s bolestmi šlach a velkých kloubů,“ jmenuje rehabilitační lékařka nejtypičtější problémy malých sportovců.

Současným dětem podle odborníků schází dostatek obratnosti. „Jsou třeba skvělí v tenise, ale když po nich budete chtít, ať vylezou na strom, tak s tím mají problém.  Nebo třeba nedokáží stát na jedné

noze, protože nedokáží srovnat své těžiště. Tenista má vypracované a rychlé nohy, paži, ve které drží raketu, ale když chcete, ať se postaví rovně, tak je shrbený, protože chybí síla břišních svalů nebo správné dýchání.   Při opakovaném pohybu pak může dojít k úrazu nebo rychlejšímu opotřebení pohybového aparátu,“ říká MUD. Jana Štveráková. 

Pokud si rodič není jistý, zda lékaře navštívit, doporučuje lékařka dítě sledovat a poté se obrátit na odborníka. „Typické a viditelné je u vadného držení těla posunutí hlavy dopředu, hlava doslova „předbíhá tělo“. Krk nesedí napřímeně na ramenou, ale z bočního pohledu také míří dopředu. Často je oblast mezi lopatkami více vyklenutá dozadu, břicho zcela volné. Člověk působí sklesle, často i jako by bez života. Pokud se s takovýmto postojem u dítěte nedělá nic, lze předpokládat již v dospívání a poté v dospělosti nastoupí bolesti, následně změny na páteři a velkých kloubech z opotřebení“, vysvětluje MUDr. Štveráková. 

To dokládá i fakt, že lékařka stále častěji návazně řeší tyto následky již u  20 – 30letých pacientů, kteří trpí akutními blokádami páteře a bolestmi z přetížení. „Když pak uděláte rentgenový snímek, spousta jich má již změny na páteři z opotřebení, které bych předpokládala nejdříve tak za 20 let,“ uzavírá MUDr. Jana Štveráková – primářka Oddělení léčebné rehabilitace Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice.

Oddělení léčebné rehabilitace Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice je akreditovaným pracovištěm v oboru rehabilitační a fyzikální medicína a v oboru aplikovaná fyzioterapie. Oddělení poskytuje komplexní rehabilitační péči ambulantní i lůžkovou, zajišťuje také péči o hospitalizované pacienty na ostatních odděleních nemocnice.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: