Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Vítkovická porodnice reaguje na třikrát větší zájem rodiček o speciální vyšetření imunity. Nově ho nabízí i maminkám, které zde nerodily

5.8.2021

Porodnice Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice reaguje na mimořádný zájem rodičů o vyšetření TREC a KREC u miminek, které odhalí z pouhé krevní kapky dítěte v prvních dnech života závažné poruchy buněčné a protilátkové imunity. Nově ho mohou využít pro své děti také maminky, které rodily v jiném zdravotnickém zařízení.

„Vyšetření dítěte na závažné poruchy imunity nabízíme našim rodičkám zdarma od začátku letních prázdnin a musím s potěšením říct, že tuto nadstandardní službu využilo více než 90 procent maminek. Zájem je třikrát větší. Proto jsem se rozhodli vyšetření nabídnout i ženám, které nerodily ve vítkovické nemocnici, zkrátka všem rodičům. Zdarma uděláme u dítěte odběr a rodiče zaplatí jen 650 korun za vyšetření  vzorku u odborníků v Laboratořích AGEL,” říká MUDr. Jan Boženský, primář dětského oddělení Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice.

Vyšetření TREC a KREC (T-cell receptor excision circles; Kappadeleting recombination excision circles) odhalí z pouhé krevní kapky dítěte v prvních dnech života závažné poruchy buněčné a protilátkové imunity. Díky tomu je možné včas zahájit adekvátní cílenou léčbu a zabránit možným komplikacím. „Zároveň umožní bezpečné očkování dítěte živými vakcínami, které je u vrozené poruchy imunity SCID (Sever combined immunodeficiency) kontraindikováno, tedy vyloučeno,” pokračuje primář Boženský.

Zda miminko ohrožuje závažná imunitní porucha se rodiče dozví 4 až 5 týdnů od odběru kapky krve. „Výsledky musí být hotové před prvním očkování dítěte,” vysvětluje RNDr. Lenka Kulíšková, MBA, garant provozu klinických laboratoří Laboratoře AGEL a.s.. Pokud vyšetření zachytí závažnou poruchu vrozené imunity, rodiče by o tom měli informovat dětského lékaře, který pak miminko pošle k dalšímu vyšetření a případné terapii na specializované imunologické pracoviště. Mělo by dojít i k úpravě zavedeného schématu očkování vzhledem k nalezené mutaci. „Vyšetření TREC a KREC mohou rodičkám nabídnout již všechna novorozenecká oddělení v nemocnicích skupiny AGEL,” dodává garantka provozu klinických laboratoří.

O mimořádné důležitosti vyšetření dítěte na závažné poruchy imunity vypovídá mimo jiné fakt, že od 1. ledna 2022 bude toto vyšetření hrazeno všem narozeným dětem zdravotní pojišťovnou v rámci screeningového vyšetření v první dnech jejich života. Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice ho nabízí zdarma svým rodičkám již nyní a všem ostatním maminkám za zvýhodněnou cenu 650 korun.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: