Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Cesta nejen k bezpečnému očkování. Vítkovická nemocnice nabízí rodičkám nové vyšetření závažných poruch imunity u dětí zdarma

30.6.2021

Novorozenecké oddělení Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice nabízí od 1. července maminkám vyšetření, které může včas odhalit závažné vrozené poruchy imunity. Běžně placené testy se rozhodla nemocnice maminkám hradit, ty tak mohou nechat provést speciální vyšetření dětem zdarma.

Vyšetření TREC a KREC (T-cell receptor excision circles; Kappadeleting recombination excision circles) odhalí z pouhé krevní kapky dítěte v prvních dnech života závažné poruchy buněčné a protilátkové imunity. „Díky tomu je možné včas zahájit adekvátní cílenou léčbu a zabránit možným komplikacím. Zároveň umožní bezpečné očkování dítěte živými vakcínami, které je u této vrozené poruchy imunity SCID (Sever combined immunodeficiency) kontraindikováno, tedy vyloučeno,” říká MUDr. Jan Boženský, primář dětského oddělení Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice.

Závažné vrozené poruchy imunity se nemusí v prvních měsících života dítěte vůbec projevit, protože je chráněno i mateřskými protilátkami, ale vzhledem k brzkému termínu očkování proti rotavirům a následné aplikaci dalších živých vakcín (např: proti tuberkulóze, spalničkám, příušnicím či zarděnkám) je ideální provedení vyšetření k vyloučení SCID již porodnici. „Pokud vyšetření zachytí závažnou poruchu vrozené imunity je vhodné informovat o tomto výsledku dětského lékaře dítěte, který pak dítě odešle k dalšímu vyšetření a případné terapii na specializované imunologické pracoviště,” vysvětluje primář Boženský s tím,  že od začátku příštího roku bude vyšetření TREC a KREC zařazeno do screeningového vyšetření u všech narozených dětí v České republice.

Novinku, která se může stát základem pro bezpečnou vakcinaci dítěte, nabízí Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice ve spolupráci s laboratořemi AGELLAB. Ideálním časem pro vyšetření je provedení odběru ještě během pobytu maminky a miminka v porodnici mezi 48 až 72 hodinou života dítěte v rámci screeningového vyšetření. O výsledku jsou pak rodiče informováni do 4 týdnů. 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: