Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Mateřská škola AGEL ve vítkovické nemocnici slaví desáté narozeniny

29.6.2021

Mateřská škola v Nemocnici AGEL Ostrava-Vítkovice slaví letos v létě desáté narozeniny. První firemní školka skupiny AGEL, která je v areálu nemocnice umístěna v přízemí pavilonu J, byla otevřena 1. července 2011. Po dobu desetiletého provozu byla kapacita mateřské školy vždy naplněna a do školy docházejí děti ve věku 2 až 7 let, zejména zaměstnanců Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice.

Na budování vnitřních prostor školy se před deseti roky podílela Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice, vnitřní vybavení bylo zajištěno z prostředků Evropské unie v rámci projektu „Školka už není problém“. „Tímto projektem – benefitem - jsme se rozhodli podpořit sladění rodinného a pracovního života našich zaměstnanců, kteří pracují v nepřetržitých provozech. Chtěli jsme také vytvořit kvalitní podmínky pro návrat rodičů po mateřské a rodičovské dovolené. Škola je určena pro rodiče, kterým provoz mateřské školy v areálu nemocnice, korespondující s jejich pracovní dobou, umožní vrátit se zpět do práce s klidným vědomím, že je o jejich děti dobře postaráno,“ uvedla ředitelka odboru pro korporátní záležitosti skupiny AGEL a předsedkyně správní rady NADACE AGEL Ing. Iveta Ostruszková, MBA.

„Neskutečně vše uteklo. Za deset let se nám podařila spousta věcí. Mateřská škola je od roku 2014 zapsána v rejstříku škol a školských zařízení. Postupně se snažíme obnovovat vnitřní i venkovní prostředí pro děti, nabízet jim nové aktivity, didaktické pomůcky, zapojovat se do různých projektů a vytvářet pro děti i jejich rodiče pěkné prostředí,“ říká Mgr. Simona Vyhnánková, která deset let působí ve vedení mateřinky.

Vedení školy při příležitosti jubilea připravilo pro děti dvě akce. Prvním byl jarmark, kdy děti nabízely výrobky z různých materiálů a mohly se v rámci oslavy pobavit na skákacím hradě. Druhou akcí bylo při příležitosti Dne dětí zábavné dopoledne s klaunem Hopsalínem, které se uskutečnilo na zahradě školy. Při této příležitosti předsedkyně správní rady NADACE AGEL Ing. Iveta Ostruszková, MBA, a členka správní rady NADACE AGEL Bc. Veronika Dostálová společně s rodinou Kropových, kterým se v únoru 2020 narodila trojčata, společně pokřtili nového maskota NADACE AGEL – medvídka AGI.

Mateřská škola AGEL má kapacitu 24 dětí ve věku 2 až 7 let. Škola je otevřena od pondělí do pátku v době od 6 do 17 hodin tak, aby provozní doba byla přizpůsobena potřebám zdravotníků v nepřetržitém provozu. Výjimečné je u této školy především to, že k docházce rodiče mohou své dítě dát kdykoliv v průběhu dne, a to podle své pracovní doby. Součástí školy je i nově zrekonstruovaná zahrada, jejíž součástí jsou herní prvky v přírodním stylu a vybudovaná přírodní učebna, která dětem slouží k aktivitám za každého počasí.  Pohled na bavící se děti je jistě povzbuzující i pro pacienty nemocnice.

Program mateřské školy je nabitý akčností a zážitky pro děti, kde nudu neznají. „Dětem nabízíme aktivity jako angličtina hrou, výtvarné EKO hrátky, plavání, kulturní akce, výlety, exkurze, lyžování, společné akce s rodiči. Vše se odráží od školního vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání, který je koncipován tak, aby u dětí podněcoval zdravý vývoj a jejich šťastné dětství,“ sdělila ředitelka školy s tím, že cílem zaměstanců školy je, aby děti přicházely a odcházely spokojené. „Důležitá je pro nás i rodinná atmosféra, důvěra, klidné prostředí, správná životospráva a individuální péče,“ doplnila.

Výhodou mateřské školy je vytvoření podmínek pro návrat zaměstnanců do pracovního procesu po mateřské nebo rodičovské dovolené, vytvoření kvalitního a flexibilního zařízení zajišťujícího péči o děti v předškolním věku pro zaměstnance Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice.

A co si přeje ředitelka školky do dalších deseti let? „V zásadě stále stejné přání, jako na počátku zahájení provozu, tedy šťastné děti, které se do mateřské školy těší. Pokud se nám tohle daří, jsou spokojení a šťastní i rodiče, kteří nám své děti svěřují. Děkuji všem rodičům za jejich důvěru,“ dodala Simona Vyhnánková.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: