Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Nutriční terapeutka radí: Při obtížích s početím významně pomáhá strava

17.6.2021

Problémy s početím trápí v dnešní době stále větší počet párů, které následně hledají řešení u nejrůznějších odborníků. Při závažnějších obtížích je na místě svěřit se do péče lékařů, u řady méně závažných ale často může pomoci i obyčejná změna životního stylu a stravy. Ta se přitom v případě mužů a žen mírně liší.

„U mužů patří v souvislosti s početím mezi nejvýznamnější minerály zinek. Nedostatečné množství tohoto minerálu způsobuje nízkou hladinu testosteronu a snižuje se celkový počet spermií,“ prozrazuje vedoucí nutriční terapeutka Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice Olga Plačková. Zinek přitom najdeme v hovězím a vepřovém mase, játrech, vaječném žloutku, dýňových a slunečnicových semínkách, mléku, luštěninách či listové zelenině. Na kvalitu spermií má pak podle nutriční terapeutky největší vliv vitamin C, který je bohatě obsažen především v rakytníku, šípku, černém rybízu, citrónu, jahodách, medvědím česneku a paprice.

V případě žen je naopak stěžejní dostatek železa, které ovlivňuje usazování i vývoj plodu. Železo lze najít v mase, rybách, čočce, hrachu či mandlích. Stejně důležité jsou pak i vitaminy A, D, E a komplex vitamínů B, které podporují reprodukční funkci, a také kyselina listová, která podporuje krvetvorbu a vznik nukleových kyselin.

„Kyselina listová pomáhá dělení buněk, podporuje nervovou soustavu plodu a snižuje riziko vrozených vývojových vad u plodu. Při jejím nedostatku se uvádí i zvýšené riziko potratů a může se podílet na vzniku neplodnosti,“ vysvětluje Olga Plačková s tím, že kyselinu listovou lez získat z banánu, pomeranče, listové zeleniny, brokolice, papriky i celozrnných a mléčných výrobků.

U žen i mužů pak nutriční terapeutka doporučuje omezení kouření, konzumace energetických nápojů, alkoholu a omamných látek. U stravy je pak důležitá pravidelnost, pestrost a vyváženost.

„Vliv má i způsob konzumace stravy a dostatečná pohybová aktivita. V dnešní době jsou mladé ženy i muži vystavováni mnoha rizikovým faktorům, které se mohou negativně podílet na možnosti početí. Spadá zde vysoký krevní tlak, obezita, zvýšená hladina cholesterolu, stres, kouření, časté a nadměrné užívání alkoholu či jiných psychotropních a omamných látek, nedostatek kvalitního spánku, excesy ve stravování a mnohé další. Vhodná skladba makro i mikro nutrientů naopak snižuje oxidační stres organismu a zvyšuje tím kvalitu a schopnost dělení buněk,“ uzavírá Olga Plačková s tím, že v nutriční poradně Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice evidují větší zájem o řešení stravování v souvislosti s početím ze strany žen. U nich se terapeutky při konzultaci snaží nejčastěji o redukci váhy, doplnění chybějících vitaminů a minerálů i navození optimálního příjmu bílkovin, sacharidů i tuků. Za důležitou součást péče pak považují terapeutky i podporu psychiky, která hraje velkou roli při optimalizaci váhy, ale i úspěšném početí. 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: