Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Iktové centrum Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice získalo mezinárodní ocenění za léčbu cévních mozkových příhod

14.1.2021

Iktové centrum Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice získalo na sklonku loňského roku mezinárodní ocenění ESO Angels Award 2019, které se uděluje za péči o pacienty s cévní mozkovou příhodou. Prestižní ocenění nemocnici udělila Evropská organizace European Stroke Organisation (ESO).

Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice získala nejvyšší diamantové ocenění. Tentokrát se cena výjimečně předávala na virtuálním světovém kongresu ve Vídni. Iniciativa Angels sdružuje téměř 4 500 nemocnic z celého světa a je respektovaným partnerem světové i evropské iktové organizace.

Neurologické oddělení Vítkovické nemocnice stálo u zrodu iktové sítě již v roce 2004, která byla později převzata Ministerstvem zdravotnictví a stala se standardizovanou součástí péče o cévní mozkové příhody, které je v České republice na jedné z nejvyšších úrovní ve světě. „Patřili jsme mezi centra, které jako první v ČR použila systémovou trombolýzu, a to více než před 20 lety, i mechanickou rekanalizaci, kterou provádíme jako jediná nefakultní nemocnice v ČR. Jsme autoři standardů péče pro poruchy polykání po iktu. Jako první neurologické pracoviště používáme videoendoskopii při polykacích poruchách přímo na neurologické JIP. Jsme autoři hodnocení klinického stavu pacientů pro střední zdravotní personál. Intenzivně se zabýváme i výzkumem na poli cévních mozkových příhod a v současné době se podílíme na řešení několika grantů zkoumajících charakter aterosklerotických plátů v krčních tepnách jako příčinu iktu, vliv operací zúžených krčních tepen na prevenci vzniku demence a dalších,“ popisuje Iktové centrum primář Neurologického oddělení MUDr. Daniel Václavík, Ph.D., z Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice.

Charakteristické pro iktovou péči je multioborový přístup. Na léčbě se podílí neurologové, radiologové, internisté, angiologové, neurochirurgové, cévní chirurgie, rehabilitace, logopedi. Z toho vyplývá náročnost na logistiku v organizaci péče. Postup po příjezdu pacienta na akutní neurologickou ambulanci, kde mu jsou provedena všechna důležitá vyšetření, vypadá zhruba takto: „Po vyšetření je pacient převezen na CT mozku. Pokud splňuje klinická i zobrazovací kritéria trombolýzy, je mu terapie podána přímo na vyšetřovacím stole a poté je transportován k další léčbě na neurologické JIP. Pokud na CT angiografii nalezneme uzávěr velké tepny, je aktivován angiologický tým a provedena mechanická rekanalizace. Na JIP je pacient otestován na poruchy polykání a zavedena příslušná terapie. Souběžně probíhají další vyšetření k odhalení příčiny cévní mozkové příhody a nastavení sekundární prevence. Po stabilizaci je pacient překládán k další rehabilitaci na lůžkové neurologické oddělení a posléze rehabilitační oddělení. Po propuštění jsou všichni pacienti sledováni v ambulanci pro cévní mozková onemocnění, zaměřující se především na prevenci další příhody,“ vysvětluje primář Václavík.

Stejně jako ve většině nemocnic se Iktové centrum vítkovické nemocnice potýká s nutností zajištění protiepidemického režimu. Přesto je Iktové centrum schopné postarat se o všechny pacienty s iktem na již nastavené úrovni. „I během covidu je zachována plná kvalita péče o nemocné. Za toto obrovské úsilí patří dík všem mým spolupracovníkům na neurologii stejně jako všem výše uvedeným kooperujícím kolegyním a kolegům, zdravotním sestřičkám a ošetřovatelkám, bez kterých by naše péče nebyla možná,“ dodává závěrem MUDr. Daniel Václavík, Ph.D.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: