Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice zmodernizovala vozový park sanitních vozidel

30.12.2020

Šest nových moderních sanitek získala v těchto týdnech pro svůj vozový park Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice. V současné době má nemocnice celkem 11 kvalitních vozů, které slouží k zajištění převozů hospitalizovaných a ambulantních pacientů, k překladům nebo dopravě na vyšetření do jiných zdravotnických zařízení, popřípadě k propuštění do trvalého bydliště pacienta. Investice do nových sanitek, které nahradily starší typy vozů, přišla nemocnici na 9 milionů korun.

Nové, plně klimatizované sanitky Volkswagen Transporter T6 jsou vybaveny třemi sedadly pro mobilní pacienty, převozovým křeslem a moderním polohovacím lehátkem s nosností 275 kilogramů a s možností nastavení sedmi poloh. „Vybavení sanit odpovídá všem požadavkům i současnému trendu péče o přepravované nemocné. Sanitky jsou vybaveny nejnovějším typem lehátka s možností polohování pacienta, ambulantní prostor je klimatizovaný a transport sedačky ze sanitky výrazně usnadňuje nerezová rampa ukotvená k podlaze transportéru. Sanitky jsou dále vybaveny výstražným světelným a zvukovým zařízením s led technologií," uvedl vedoucí dopravy v Nemocnici AGEL Ostrava-Vítkovice Ing. Mário Štiber s tím, že vozy nabízí vyšší komfort jak pro pacienty, tak i pro zdravotníky, kteří s pacienty manipulují.

Sanitky mají výborné jízdní vlastnosti, jsou výborně ovladatelné a mají nízké provozní náklady. V základní výbavě je pak například i stabilizační systém ESP či protiprokluzový asistent pro rozjezdy na kluzkém terénu.

Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice denně zajišťuje 120 až 150 převozů. Za rok ujedou řidiči všech sanitních vozů dohromady téměř 350 tisíc kilometrů. V pracovních dnech jezdí s pacienty v denním provozu 8 až 9 sanitek, pro noční provoz jsou pak k dispozici 2 sanitní vozy. Víkendovou přepravu zabezpečuje během dne i noci vždy jedna sanitka. „Nové sanitky nahradily starší vozy, které jsme využívali 6 až 7 let a měly naježděno okolo 700 tisíc kilometrů,“ doplnil Mário Štiber.

Vzhledem k současné epidemiologické situaci vedení nemocnice zpřísnilo dezinfekční plán vozového parku a jednu sanitku vyčlenilo přímo pro pacienty s podezřením na onemocnění covid-19. Řidiči ve vítkovické nemocnici v poslední době transportovali denně tři až čtyři covidové pacienty. „Po nástupu epidemie se výrazně změnil chod dopravního oddělení. Musel jsem rozdělit řidiče do dvou skupin, aby v případě nakažení nedošlo k výpadku celého oddělení. Zvýšila se frekvence desinfekce vozidel i pracovních prostor a v týmu jsme najeli výhradně na online a telefonickou komunikaci. I přesto nás covid neminul, a v jeden moment musela do karantény třetina týmu,“ vzpomíná na náročné období vedoucí dopravy Mário Štiber a dodává, že sanitní vozidlo se musí po každém převozu covid-pozitivního pacienta dezinfikovat, což trvá asi 45 až 60 minut, kdy dezinfekci provádí řidič, který daného pacienta převážel. Následně samotného řidiče přijde vydezinfikovat kolega z dopravního týmu.

 

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: