Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Péče o covid pozitivní maminky je v porodnici Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice stejně kvalitní jako o ostatní ženy

9.12.2020

Nákaza koronavirovou infekcí se nevyhýbá ani mladým a zdravým ženám. Své o tom ví i maminky, které se o onemocnění dozvěděly až při porodu v Nemocnici AGEL Ostrava-Vítkovice. V porodnici vítkovické nemocnice jsou ale zdravotníci na porody covid pozitivních žen připraveni. Covid pozitivní rodičky proto nemusí mít z porodu obavy, dostane se jim stejně kvalitní péče a podpory personálu jako ostatním klientkám.

Od září porodilo v Nemocnici AGEL Ostrava-Vítkovice celkem 23 covid pozitivních maminek, 5 z nich porodilo císařským řezem. Většina maminek byla bezpříznaková a po 4 až 5 dnech pobytu v porodnici odcházely se zdravým miminkem domů.  „Na začátku je důležité zmínit, že se budoucí maminky nemusí bát. I kdyby bylo zjištěno, že je nastávající maminka covid pozitivní, péče o ni se prakticky nemění. Důležité je, aby zůstala v klidu a užívala si první chvíle se svým miminkem. O vše ostatní se už postaráme my,“ přibližuje situaci v ostravské vítkovické porodnici MUDr. Ivana Lukáčová, primářka gynekologicko-porodnického oddělení.

Maminka, u které se potvrdí pozitivita onemocnění covid-19, je umístěna do izolovaného pokoje s vlastním sociálním zařízením. Pro personál platí zvýšená hygienická pravidla, lékaři a sestřičky se oblékají do bariérového oblečení, aby se snížilo riziko přenosu onemocnění. „Po porodu je velmi důležitá pravidelná a častá dezinfekce rukou před jakoukoli manipulací s miminkem a používání respirátoru minimálně třídy FFP2. Miminko se na onemocnění testuje pouze v případě, že by maminka jevila příznaky onemocnění, pak je miminko po dobu 48 hodin zvýšeně sledováno,“ doplňuje primářka a dodává: „Covid není překážkou kojení, právě naopak. Výzkumy již dokázaly, že aktivní vir se v mateřském mléce nevyskytuje, a tak kojení nic nebrání.“

Péče o maminky a jejich miminka v období šestinedělí se zásadně při covid pozitivitě neliší. „K mamince chodí sestřičky ve stanovený čas a zůstávají déle, aby mamince pomohly s péčí o miminko a s kojením. Samozřejmě, pokud maminka potřebuje poradit mimo tuto dobu, jsou sestřičky i lékaři mamince k dispozici,“ uzavírá primářka.

Porodnice Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice se snaží budoucí rodičky maximálně podpořit, přinášet jim aktuální informace a odpovídat na případné dotazy. Informace jsou k dispozici na facebookových stránkách či na webu nemocniceostravavitkovice.agel.cz.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: