Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Moderní termokamera měří ve Vítkovické nemocnici v Ostravě příchozím teplotu při vstupu do areálu

8.4.2020

Moderní termokameru uvedla dnes do ostrého provozu Vítkovická nemocnice v Ostravě, která patří do skupiny AGEL. Novinka, která je umístěna u vstupu do areálu nemocnice, změří za zlomek vteřiny teplotu až 16 osobám najednou, a to zcela bezkontaktně. Urychlí tak proces triáže pacientů.

Nemocnice termokameru využívá při triáži pacientů k odhalení potenciálně nakažených osob. „Termokameru máme prozatím zapůjčenou. Podle nabytých zkušeností a aktuální epidemiologické situace se později budeme rozhodovat, zda si zařízení zakoupíme. Kamera by měla výrazně usnadnit proces třídění pacientů při vstupu do areálu nemocnice,“ uvedl předseda představenstva Vítkovické nemocnice v Ostravě MUDr. Stanislav Jackanin, MBA.

Již po třídenním zkušebním provozu si zdravotníci novinku velmi chválí. Měření pomocí termokamery je nejen rychlejší, ale především přesnější než při použití klasických bezkontaktních teploměrů. „Termokamera, kterou máme k dispozici, byla vyvinuta přímo k měření lidského organismu, takže je přesná na desetiny Celsiova stupně. V tom je její výhoda oproti průmyslovým termokamerám, které mohou mít i několikastupňový rozptyl,“ doplnil MUDr. Jackanin s tím, že v případě zaznamenání tělesné teploty vyšší než 37,5 stupně Celsia, vybavení nahlas upozorní zdravotní obsluhu, aby pacienta následně odeslala k vyšetření do speciálně vymezeného ambulantního traktu určeného pro podezřelé pacienty s COVID – 19. 

Termokamera změří teplotu spolehlivě i při použití roušky, ke snímání je nutné odhalit jen velmi malou část těla. „Vůbec nevadí, že lidé mají obličej zahalen rouškou. Kamera si hravě poradí i s kouskem odhaleného čela,“ říká ředitel Vítkovické nemocnice MUDr. Jackanin s tím, že pořízení nového vybavení nevyžadovalo žádné zásadní stavební úpravy. „Vybavení není náročné na prostor. Jedná se v podstatě o kameru, referenční bod a obrazovku. Museli jsme pouze polepit skleněné vchodové dveře speciální fólií tak, aby sluneční paprsky výrazně neovlivňovaly naměřenou teplotu prostoru určeného k měření klientů,“ uzavřel Jackanin.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: