Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Vítkovická nemocnice aktivně zapojuje své pacienty a návštěvníky do prevence šíření infekcí

21.2.2020

I přes postupné zlepšování epidemiologické situace v regionu, kdy počet akutních respiračních onemocnění klesá, apeluje Vítkovická nemocnice v Ostravě, člen skupiny AGEL, na své návštěvníky, aby situaci nepodceňovali. Ohleduplnost a dodržování jednoduchých pravidel může výrazně přispět k rychlejší rekonvalescenci nemocných.

„Aktuální epidemie akutních respiračních infekcí odeznívá, a tak mohou někteří lidé nabýt dojmu, že žádné nebezpečí již nehrozí. To však není pravda. V posledních letech se totiž opět potýkáme s téměř vymýcenými onemocněními, jako jsou spalničky či černý kašel. Ty se stejně jako chřipka přenášejí pomocí kapének, které vylučuje nemocný,“ uvádí ústavní hygienik Vítkovické nemocnice v Ostravě Bc. Radek Mikšík a pokračuje: „Jako prevence je na prvním místě hygiena rukou a vyvarování se míst s velkou koncentrací lidí.“

Velmi citlivým místem, kde se můžeme s infekcemi potkat, jsou pak nemocnice a ambulance, v nichž je nutné dbát na zvýšenou čistotu rukou. A s tou ve Vítkovické nemocnici v Ostravě pomáhají nové dávkovače dezinfekce. Nemocnice, která patří do sítě AGEL, pořídila 12 dávkovačů desinfekce rukou v rámci projektu „Chráním sebe, chráním Tebe“. Každá budova nemocnice tak disponuje minimálně jedním dezinfekčním zařízením, a to i s instrukcemi, jak si správně ruce vydezinfikovat.

Dávkovače s dezinfekcí umístěné u vstupů do pavilonů jsou určeny především pro pacienty a návštěvy, kteří se snaží chránit jednak sebe, ale nejsou jim lhostejní ani ostatní pacienti a zdravotnický personál. Dezinfekce rukou je nejspolehlivějším opatřením k ochraně před infekcemi, ovšem za předpokladu, že je prováděna správně. „Použít musíme dostatečné množství dezinfekčního prostředku tak, aby byly pokryty celé ruce po zápěstí. Vtírat bychom jej měli do všech míst rukou po dobu 30 sekund,“ popsal návod Bc. Radek Mikšík a dodal, že ideální je si ruce dezinfikovat ruce při příchodu do zdravotnického zařízení a při odchodu z něj.

Na našich rukou se nachází velké množství bakterií a dalších mikroorganismů, jichž se pouhým umytím rukou vodou a mýdlem nezbavíme. „Mytím rukou mikroflóru odstraňujeme mechanicky, kdežto při dezinfekci rukou používáme dezinfekční prostředky s biocidním účinkem, kdy mikroorganismy zabíjíme,“ vysvětluje rozdíl hygienik s tím, že v domácnosti bohatě postačí umývat si ruce vodou a mýdlem v indikovaných případech, tedy po použití WC, před jídlem, po práci na zahradě nebo když přijdeme domů. „Je nutné si uvědomit, že většina mikroflóry, která se v domácnosti nachází, je naše vlastní, se kterou bychom se měli naučit žít v symbióze,“ uzavírá Bc. Radek Mikšík.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: