Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

V porodnici Vítkovické nemocnice v Ostravě přišlo v roce 2019 na svět 1531 dětí

8.1.2020

Ve Vítkovické nemocnici v Ostravě porodnost neklesá. V loňském roce zde přišel na svět stejný počet dětí jako v roce 2018. Bilance loňského roku zde činí konkrétně 1529 porodů a 1531 narozených dětí, a tedy dva páry dvojčátek. Poměr mezi pohlavími byl vyrovnaný - 767 chlapců a 764 dívek.

Loňský rok uzavřel svým příchodem na svět malý Pavlík, a to na Silvestra ve 14:55 hodin. První letošní miminko na sebe nenechalo dlouho čekat. Eliška s mírami 3400 gramů a 50 centimetrů se narodila 26 minut po půlnoci.

„Nejrušnějším měsícem byl v loňském roce červenec se 155 porody. Nejméně plodným měsícem byl březen, kdy u nás porodilo 104 maminek. Největší miminko vážilo úctyhodných 5170 gramů a měřilo 52 centimetrů. Přišlo na svět císařským řezem,“ uvádí detaily ze statistik staniční sestra porodního sálu Mgr. Petra Chromková.

Většina rodičů volí pro své děti tradiční česká jména. Mezi děvčaty převládaly Elišky, Terezky, Natálky a Viktorky. U chlapců patřila mezi nejoblíbenější jména Jakub, Matyáš, David a Jan. „Někteří rodiče si pro své potomky vybrali originální jména, pro děvčátka Yael, Raimy, Lalita či Leily, pro kluky  Swen, Bruce Bartoloměj, Quentin či Latino,“ doplnila Mgr. Chromková.

Porodnice Vítkovické nemocnice v Ostravě se snaží neustále zlepšovat své služby. Maminkám nabízí čtyři nově zrekonstruované nadstandardní pokoje a jeden unikátní rodinný pokoj se zázemím pro celou rodinu. Rodička zde může pobývat s novorozencem, partnerem a případně i starším dítětem.

Porodnice Vítkovické nemocnice, založená v roce 1921, je držitelem titulu Baby Friendly Hospital, tedy nemocnice přátelská k dětem. Moderní porodní sál nabízí samostatné porodní pokoje se samostatným sociálním zařízením. Většina rodiček využívá možnost přítomnosti otce či jiného doprovodu u porodu, často i u císařského řezu.  Po porodu je samozřejmostí bonding a dotepání pupečníku. U operačních porodů je prováděn odložený podvaz pupečníku. Nemocnice poskytuje komplexní služby pro těhotné před porodem, podporuje kojení, provozuje laktační poradnu a poradenství pro odvykání kouření u matek.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: