Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Jak se zbavit oteklých končetin poradí Vítkovická nemocnice

15.11.2019

Jak rozpoznat otoky z horka a kdy může otok indikovat problémy se srdcem, poradí všestranný lymfoworkshop, který pořádá ve středu 20. listopadu od 15 do 18 hodin lymfocentrum Oddělení léčebné rehabilitace Vítkovické nemocnice, člena skupiny AGEL. Účastníci kurzu se také dozví, jak ulevit otokům pomocí kompresních pomůcek, bandážování, lymfotejpů a jak provozovat cévní gymnastiku. Na kurz je nutné se předem zaregistrovat.

Pracovníci lymfocentra nabídnou pestrou náplň workshopu. „Účastníkům kurzu představíme, jak probíhá manuální i přístrojová lymfodrenáž, nacvičíme vícevrstevnatou bandáž, ukážeme aplikaci lymfotejpu na oteklé místo, poradíme, které kompresní pomůcky používat a jak. Zdůrazníme i preventivní opatření, jak se otokům vyvarovat, a to jak ukázkami cviků z cévní gymnastiky, tak každodenními návyky k pohybu formou krátkých cvičení či procházek,“ láká za organizátory Pavla Jadrná, lymfoterapeutka Oddělení léčebné rehabilitace Vítkovické nemocnice s tím, že součástí workshopu bude i prohlídka lymfocentra, které se nachází v budově D ve 2. patře.

Žilní nedostatečnost trápí v důsledku sedavého zaměstnání a nedostatku pohybu přes 85 % lidí. „Nejčastěji se setkáváme s diagnózami otoků v důsledku žilní nedostatečnosti, způsobené dlouhým stáním na nohou nebo naopak sezením. V létě navíc teplo zpomaluje průtok krve žílami, která se v nich hromadí a do okolních tkání se uvolňuje tekutina způsobující otok neboli edém. Druhou nejčastější diagnózou u nás v lymfocentru jsou otoky horních končetin u žen po operaci karcinomu prsu, k nimž dochází odstraněním mízních uzlin a nazývají se lymfedémy,“ popisuje Pavla Jadrná a dodává, že otoky může způsobovat i artróza, alergické reakce a záněty.

Zájemci se registrují online na webových stránkách www.nemocnicevitkovice.agel.cz, kapacita je 10 osob a hodinová lekce stojí 150 korun. Na výběr lidé mají z lymfoworkshopu od 15 hodin, další lekce pak od 16 hodin a večerní od 17 hodin.

Lymfocentrum je součástí Oddělení léčebné rehabilitace, které je akreditované pracoviště v oboru rehabilitační a fyzikální medicína a v oboru aplikovaná fyzioterapie. Akreditace umožňují vzdělávání lékařů a fyzioterapeutů v praktické části specializačního vzdělávání. Oddělení poskytuje komplexní rehabilitační péči ambulantní i lůžkovou, zajišťuje také péči o hospitalizované pacienty na ostatních odděleních nemocnice.

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: