Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Vítkovická nemocnice se zaměří na prevenci rakoviny střeva a konečníku

4.10.2019

Bezplatně si nechat vyšetřit konečník, zbavit se vnitřních hemeroidů, zkonzultovat své problémy s odborníky a objednat se na kolonoskopii mohou zájemci v rámci Dne prevence onemocnění tlustého střeva a konečníku ve čtvrtek 10. října v chirurgické ambulanci Vítkovické nemocnice (přízemí pavilonu I) v Ostravě, která patří do skupiny AGEL. Preventivní vyšetření dokáže vyléčit až 75 procent pacientů v Česku s diagnózou rakoviny tlustého střeva a konečníku.

Den prevence proběhne od 8.00 do 14.00 hodin a každý zájemce, který si uvědomuje důležitost vyšetření vylučovací soustavy, je vítaný. „Onemocnění tlustého střeva a konečníku je velmi nebezpečné a mnoho pacientů má tendenci vyšetření oddalovat, přitom včasná diagnóza karcinomu může dotyčnému zachránit život, protože do určitého stádia se dá nemoc řešit operativně nebo podáváním léků,“ říká proktolog MUDr. Stanislav Jackanin, MBA, z Vítkovické nemocnice s tím, že rakovina tlustého střeva a konečníku je v Česku druhé nejčastější onkologické onemocnění a zároveň druhá nejčastější nádorová příčina úmrtí.

Snižovat výskyt onemocnění pomáhají od roku 2010 bezplatná preventivní vyšetření. „Pacienti nad 55 let mohou jednou ročně absolvovat bezplatně kolonoskopické vyšetření, které trvá zhruba půl hodiny a pokud pacient dodrží správné pokyny k vyprazdňování před vyšetřením a uvolní se během něj, je šetrná a velice účinná. Kolonoskopie dokáže nemoc v raném stadiu spolehlivě odhalit a zlepšuje tak prognózu léčby s nadějí na uzdravení až u 75 procent pacientů,“ popisuje MUDr. Stanislav Jackanin, MBA a dodává, že jak na kolonoskopii, tak gastroenterologické vyšetření se budou moci návštěvníci Dne prevence spolehlivě objednat.

Den prevence onemocnění tlustého střeva a konečníku se koná ve spolupráci s Nadačním fondem Pavla Novotného a Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnou. Zakladatel Nadačního fondu Pavla Novotného, Pavel Novotný, jej založil v roce 2016 poté, co mu lékaři úspěšně vyléčili zhoubný nádor varlete. Díky své zkušenosti je aktivní propagátor preventivních vyšetření nádorových onemocnění.

Tlusté střevo i konečník mají pro lidský organismus stěžejní význam, řídí totiž vyměšování potravy ven z těla. Tlusté střevo tvoří sliznice, kterou se vstřebávají zbytkové minerály a voda, díky čemuž dochází k zahušťování zbytků strávené potravy, která putuje do konečníku a análním otvorem odchází ven z těla. Rakovinotvorné buňky napadají střevní sliznici, která pak správně neplní svou funkci. Varovnými projevy je krvácení z konečníku nebo příměs krve ve stolici.  Pozornost si zaslouží však každá dlouhodobější změna střevní činnosti, která se projevuje průjmem, zácpou, pocitem nedokonalého vyprázdnění nebo obtížným vyprazdňováním.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: