Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Citlivé informace sdělují lékaři Vítkovické nemocnice rodinám pacientů v nové informační místnosti

24.6.2019

Pečují zde nejen o těžce nemocné, snaží se také provést rodiny pacientů náročných obdobím, kterým bezesporu hospitalizace blízké osoby na anesteziologicko-resuscitačním oddělení je. I proto, aby citlivé a často i velmi vážné informace lékaři Vítkovické nemocnice v Ostravě sdělovali v důstojném a klidném prostředí, zřídili zde novou informační místnost.

„Na ARO jsou hospitalizováni pacienti v kritickém stavu, často v přímém ohrožení života. Komunikace s rodinnými příslušníky je důležitou součástí naší práce, proto jsme na našem oddělení nově zřídili informační místnost, která zajišťuje dostatek klidu, soukromí a důstojnost pro sdělování velmi vážných informací,“ vysvětluje důvody vzniku nové místnosti jedna z iniciátorek myšlenky, zástupkyně primáře oddělení ARO Vítkovické nemocnice MUDr. Hana Durdová, MBA.

Návštěvníci se ve speciální místnosti mohou usadit na gauč či za stůl, kde je k dispozici počítač. Příbuzní tak mohou nahlédnout do obrazové dokumentace pacienta, například výsledků rentgenologických vyšetření či vyšetření počítačové tomografie (CT) a jiných, a mohou tak lépe pochopit stav nemocného.

Pacienti na ARO jsou ti nejkritičtější nemocní v celé nemocnici, někteří na tomto oddělení svou životní pouť bohužel končí. „Hospitalizace těchto pacientů je náročná i pro jejich rodinné příslušníky. Příbuzní pacientů jsou vystaveni ohromnému stresu. Srozumitelně podávanými informacemi o stavu jejich blízkého se snažíme tento stres zmírnit,“ doplňuje staniční sestra ARO Mgr. Pavlína Homzová, MBA, s tím, že samozřejmostí je podání nápoje během hovoru.

Lékaři tak již o citlivých záležitostech nemusí s rodinami komunikovat v prostorách oddělení, na chodbě, ve stoje za běžného nemocničního provozu nebo v neosobním prostředí inspekčního pokoje.

„Pouze vysoce profesionální péče o nemocné sama o sobě se nám jeví jako nedostatečná a věříme, že takto předávané informace posílí důvěru mezi námi a blízkými našich pacientů,“ dodávají lékařka Hana Durdová a staniční sestra Pavlína Homzová, které doufají, že informační místnost na anesteziologicko-resuscitačním oddělení Vítkovické nemocnice nezůstane jedinou v Ostravě a tento trend se bude rychle šířit i do dalších nemocnic.

Vítkovická nemocnice v Ostravě, která je členem skupiny AGEL, zaujímá díky specializovaným pracovištím významné místo mezi zdravotnickými zařízeními nejen v Moravskoslezském kraji. Erudovaný personál dbá na vysokou úroveň poskytované zdravotní péče a při léčbě využívá nejmodernějších poznatků lékařské vědy. Oddělení jsou vybavena moderními technologiemi a stále se vylepšuje i prostředí nemocnice.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: