Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Zachránit dolní končetinu před amputací pomáhá ve Vítkovické nemocnici metoda Jetstream

5.6.2019

Více než padesát pacientů již vyzkoušelo novou metodu pro znovu zprůchodnění tepen dolních končetin. A to pomocí přístroje Jetstream nejnovější generace, který používají angiologové Vítkovické nemocnice v Ostravě, která je členem skupiny AGEL. Zákrok trvající kolem jedné hodiny není bolestivý a pacient zůstává po výkonu v nemocnici do druhého dne, kdy je propuštěn.

Se stoupající životní úrovní se lidé dožívají stále vyššího věku. Znamená to také, že intervenční angiologové čelí stále častěji novým výzvám. „Těmi jsou přibývající počty komplikovaných pacientů. Velmi často jsou to pacienti v pokročilých stádiích kornatění tepen, kdy pláty v tepnách obsahují velké množství kalcia. Hovoříme pak o masivním zvápenatění neboli kalcifikaci tepen. Léčba je u těchto lidí velmi náročná. Navíc postižení nepostihuje jen jednu končetinu, ale ve větší nebo menší míře postihuje tento proces většinu tepen v organizmu.  Tak tedy pacienti s kornatěním tepen dolních končetin až v 90% případů mívají postižené tepny srdeční a naopak. Naši pacienti mají hodně společného. Téměř vždy to jsou aktivní či bývalí kuřáci. Dále diabetici, trpící chronickou nedostatečností ledvin, častokrát s nadváhou a nedostatečnou pohybovou aktivitou. Dosavadní léčebné metody jako roztažení zúžené tepny balónkem (PTA), nebo zavedení stentu v případě masivně zvápenatělých tepenných zúženin nebo uzávěrů jednoduše nestačí,“ řekl lékař Vaskulárního centra Vítkovické nemocnice v Ostravě MUDr. Jerzy Bezecny.

Novým řešením je právě metoda Jetstream. Miniaturní fréza rotačním pohybem přímo v tepně mechanicky rozdrobňuje a odsává masivně kalcifikované aterosklerotické pláty.  Lékaři tak ošetří tepnu bez nutnosti jejího vyztužení stentem. Tepna po výkonu vypadá téměř jako nová a v případě pozdějšího opětovného zhoršení je možné na dané tepně na daném místě opět použít jakoukoliv léčbu, včetně stentu nebo třeba bypassu. „Zákrok trvá kolem jedné hodiny, pacient je během něj při vědomí. Přístup do tepny je většinou veden přes místně znecitlivělé tříslo. Zákrok není bolestivý a pacient zůstává po výkonu v nemocnici do druhého dne, kdy je propuštěn,“ vysvětlil použití nové metody MUDr. Jerzy Bezecny. Tento zákrok plně hradí zdravotní pojišťovna, pacient tedy nemusí nic doplácet.

Nemocnice novou metodu používá od podzimu roku 2017, od té doby lékaři takto ošetřili přes 50 pacientů. „Jetstream je pro nás důležitým doplněním portfolia používaných technologií. Nyní jsme schopní poléčit téměř každého. Zda je pro pacienta vhodná metoda tato, anebo jiná se rozhodujeme podle nálezu na tepnách a typu postižení. Jetstream například není vhodný pro postižení drobnějších tepen. V tom případě se zdá vhodnější technologie shockwave, tedy speciální balonky vybavené emitery rázových vln, které drtí kalcium v cévní stěně. Díky dostupným technologiím a zázemí našeho centra se snažíme pro každého pacienta ušít terapii přímo na míru,“ doplnil MUDr. Jerzy Bezecny.

Vítkovická nemocnice v Ostravě, která je členem skupiny AGEL, poskytuje základní i vysoce odbornou péči. Díky specializovaným pracovištím jako jsou Vaskulární centrum, Iktové centrum, Centrum péče o zažívací trakt, Centrum péče o matku a dítě, Chirurgické oddělení a Mamologické centrum zaujímá významné místo mezi zdravotnickými zařízeními nejen v Moravskoslezském kraji.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: