Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Ve Vítkovické nemocnici začali operačně řešit problémy s nadměrným pocením

8.4.2019

Nadměrné pocení trápí řadu lidí, kteří se kvůli tomuto problému mnohdy dokonce straní i veřejnosti. Příkladem je i dvaatřicetiletá pacientka z Ostravska, která obtížemi trpěla již od dětství a během života navštívila řadu lékařů v celém Moravskoslezském kraji, kteří jí ale nedokázali pomoct. Teprve chirurgové Vítkovické nemocnice se tento problém vůbec poprvé rozhodli řešit operačně metodou torakoskopické horní hrudní sympatektomie – s pozitivním výsledkem.

Pocení je nutné ke kontrole tělesné teploty v teplém prostředí, při tělesné aktivitě a je normální reakcí na zvýšenou teplotu nebo při úzkosti. Část populace se však potí nadměrně a v nepřiměřených situacích, což může vést ke vzniku emocionálních a sociálních problémů, stejně jako k pracovní, fyzické a psychické nepohodě.

U mladé pacientky Vítkovické nemocnice začaly problémy s nadměrným pocením již v dětství. Od lékařů se dozvěděla, že trpí nemocí nazvanou hyperhidróza. Žena to nesla hodně těžce, protože kvůli nadměrnému pocení měla problémy v běžném životě. „Z rukou i nohou jí někdy doslova kapala voda. Po vyšetření jsme se dohodli na operačním zákroku, který jsme se rozhodli dělat v naší nemocnici u vůbec prvního pacienta s hyperhidrózou,“ říká primář chirurgického oddělení Vítkovické nemocnice MUDr. Miloslav Mazur, Ph.D., MBA, s tím, že operace dopadla úspěšně.

Zhruba hodinový torakoskopický zákrok provedl chirurgický tým pod vedením primáře Mazura v celkové anestezii pomocí několika tenkých tubusů – portů zavedených do hrudníku, jimiž byly přivedeny do hrudní dutiny pracovní nástroje a kamera. Dvě ranky na kůži byly zhruba půlcentimetrové. „Pomocí nástrojů jsme přerušili v hrudníku sympatický nervový provazec, který vysílá signály, jež mohou mít za následek právě zmíněné potíže, jakými je zvýšená potivost,“ uvedl primář Mazur s tím, že po operaci není nutná žádná delší rekonvalescence a již do několika dnů se pacient vrací do normálního života bez jakýchkoli omezení.

Metoda torakoskopické hrudní sympatektomie má podle primáře vysokou účinnost, až 95 procent, přičemž efekt je okamžitý a dlouhodobý. Výkon je v rukou zkušeného chirurga poměrně jednoduchý, rychlý a závažné komplikace jsou vzácné. Pacienti jdou domů maximálně po dvou až třech dnech od operace, aniž by byli v budoucnu operací limitováni. „Vítkovická nemocnice se stala jednou z mála chirurgických pracovišť v regionu, které se problematikou odstranění nadměrného pocení operačně zabývá,“ doplnil primář.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: