Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Odpočívat i vzpomínat chodí senioři do retropokoje ve Vítkovické nemocnici

25.2.2019

Retropokoj s nábytkem ze 60. a 70. let, který vrací návštěvníky do dob minulých, zřídila pro pacienty oddělení následné péče Vítkovická nemocnice, člen skupiny AGEL. Pacienti v něm mohou vzpomínat, absolvovat terapie i odpočívat.

Dobový gauč, křesla, velký stůl s osmi židlemi, knihovnička s knížkami i časopisy. To vše najdou pacienti oddělení Následné lůžkové péče v novém retropokoji. Je to pacientský pokoj o velikosti přibližně čtyři krát osm metrů ve stylu denní místnosti, kde se senioři potkávají, tráví volný čas, vodí si tam návštěvy, anebo v něm rehabilitují.

„Myšlenku zřídit retropokoj jsme zveřejnili na našem nemocničním facebooku a hned se nám ozývali lidé, kteří do něj chtěli věnovat nábytek a zařízení. Díky nim jsme ho otevřeli už v prosinci,“ řekla Lenka Holubová, staniční sestra oddělení následné péče Vítkovické nemocnice, s tím, že pokoj má pozitivní vliv na seniory a jejich paměť. V dobovém prostředí si vybaví spoustu zdánlivě zapomenutých vzpomínek a procvičují tak mozkové funkce.

Retropokoj využívají i pracovníci rehabilitace, kteří s pacienty procvičují kognitivní funkce, tedy paměť, poznávání předmětů či nejrůznější edukativní hry. Zároveň zde probíhají i různé výtvarné dílničky.

„Chodí sem i děvčata z dobrovolnického sdružení ADRA na takzvanou kafíčkárnu. Povídají si zde s pacienty, hrají různé společenské hry a třeba i vyrábějí nejrůznější dárkové předměty v rámci pracovní terapie,“ dodala staniční sestra Lenka Holubová.

Z knihovničky retropokoje mají jeho návštěvníci zájem o beletrii a historické romány, z časopisů pak o Náš AGEL či o časopisy, které pamatují i z doby minulých - například Květy či Vlasta.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: