Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Jak na cukroví či alkohol se dozvědí lidé na Dni prevence diabetu ve Vítkovické nemocnici

13.11.2018

Zdarma si nechat vyšetřit hladiny cukru a krevní tlak, ale především zkonzultovat způsob života s diabetem a vhodnou stravu, mohou lidé na Dni prevence diabetu v pátek 16. listopadu ve Vítkovické nemocnici, která je členem skupiny AGEL.

„Lidé se nejčastěji zajímají právě o to, co jíst a v jakém množství. Blíží se Vánoce, takže opět čekáme spoustu otázek na téma cukroví a různých náhražek. A protože jsme oblast rázovitá, jak zpívá v písničkách o Ostravsku Jarek Nohavica, každoročně se lidé nejvíce ptají na to, jak je to s diabetem v souvislosti s konzumací alkoholu, hlavně vína a piva,“ prozrazuje Jana Hrbáčková, staniční sestra ambulancí vaskulárního centra Vítkovické nemocnice.

Preventivní den proběhne v čase od 10 do 14:30 hodin v prostorách Lékárny AGEL v areálu Vítkovické nemocnice. V připraveném stánku bude kromě možnosti vyšetřit hladinu cukru a změřit krevní tlak k vidění například i nabídka produktů vhodných pro diabetiky, informace k prevenci a možnost probrat s odborníky vhodnou životosprávu i to, co všechno si mohou lidé s diabetem dovolit a čeho je třeba se vyvarovat.

Den prevence diabetu se koná každoročně, v rámci oslav Světového dne diabetu. Cílem akce je zvětšit povědomí o všech typech diabetu a možnosti prevence.

Každý rok je diagnostikováno onemocnění diabetem 2. typu u sedmi miliónů lidí, a pokud se cukrovka neléčí, končí i smrtí. Jen v České republice se s diabetem léčí přes 800 000 lidí. Do rizikové skupiny patří například lidé, kteří mají tuto diagnózu v rodinné anamnéze, mají nedostatek pohybu, nezdravě se stravují, anebo trpí nadváhou. Varovné signály, které by měly člověka upozornit na to, že je čas vyhledat lékaře, jsou například úbytek váhy, nedostatek energie, nadměrná žízeň či časté močení.

„Je prokázáno, že například třicet minut cvičení denně, může snížit riziko rozvoje diabetu 2. typu o čtyřicet procent. Vhodná je například svěží chůze, tanec, jízda na kole nebo plavání,“ dodala staniční sestra Jana Hrbáčková.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: