Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Vítkovická nemocnice se zaměří na prevenci rakoviny střeva a konečníku

9.11.2018

Ve výskytu rakoviny tlustého střeva a konečníku se drží Česko na předních příčkách. Toto onemocnění je ročně odhaleno u více než osmi tisíc pacientů a je druhým nejčastějším nádorovým onemocněním. Stěžejní roli v léčbě této choroby přitom hraje především včasný záchyt, který významně ovlivňuje úspěšnost léčby. V rámci podpory záchytu tohoto onemocnění pořádá Vítkovická nemocnice, člen skupiny AGEL, ve spolupráci s Nadačním fondem Pavla Novotného ve čtvrtek 15. listopadu bezplatnou preventivní a osvětovou akci Den prevence onemocnění tlustého střeva a konečníku.

Nemoci tlustého střeva vždy souvisí s trávením a v drtivé většině případů jsou pro člověka velmi nepříjemné. Většina lidí má ale zábrany o nich hovořit i s odbornými lékaři, a tak často řešení těchto obtíží odsouvají. Mnohdy přitom může jít o vážné obtíže vyžadující neodkladnou léčbu, ať už jde o zánět, infekční choroby, nebo třeba nádorová onemocnění. Jen u nás ve Vítkovické nemocnici ročně operujeme kolorektální karcinom u zhruba 130 pacientů,“ vysvětluje odborný garant pro koloproktologii Vítkovické nemocnice MUDr. Stanislav Jackanin.

Vážná onemocnění se přitom zdaleka nemusejí týkat jen starších ročníků. „Jasně u pacientů vidíme, že onemocnění se rozmáhá a postihuje čím dál mladší ročníky. Proto je velice důležité zaměřit se na prevenci, byť je to z pohledu pacienta intimní oblast. Věříme, že s rostoucím povědomím lidé ztratí ostych a přijdou,“ říká vrchní sestra chirurgického oddělení Bc. Nina Hrtanová.

Právě na prevenci a včasný záchyt obtíží se nyní zaměří Den prevence onemocnění tlustého střeva, který pořádá Vítkovická nemocnice spolu s Nadačním fondem Pavla Novotného. Akce odstartuje ve čtvrtek 15. listopadu v 8 hodin a je určena všem zájemcům, které trápí obtíže zažívací soustavy, ale také těm, kteří chtějí konzultovat obtíže svých blízkých. Zájemci mohou přicházet i bez objednávky či doporučení kdykoliv mezi 8. a 14. hodinou do chirurgické ambulance Vítkovické nemocnice v přízemí pavilonu I.

„Zejména by měli přijít všichni, které trápí bolesti v oblasti dutiny břišní nebo konečníku a problémy s vyprazdňováním. Pokud se objeví krev ve stolici, je na místě vyrazit k lékaři okamžitě,“ vyzývá MUDr. Stanislav Jackanin  s tím, že dle příznaků lékař indikuje v první řadě vyšetření konečníku a rozhodne pak dále o nutnosti provedení kolonoskopického vyšetření tlustého střeva, které na základě vysoké erudice endoskopistů probíhá ve Vítkovické nemocnici rychle a nenáročně. Během několik minut trvající kolonoskopie, na kterou může být pacient objednán v řádech několika dnů, navíc zjišťuje pacient hned i svůj výsledek.

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: