Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Čerstvě narozené děti ve Vítkovické nemocnici uklidňují háčkované chobotničky od babiček

10.8.2018

Téměř sto padesát háčkovaných chobotniček, které vyrobili dobrovolníci z Dobrovolnického centra ADRA Ostrava a členky ostravského spolku Společnost senior, převzali tento týden zástupci dětského oddělení Vítkovické nemocnice v Ostravě. Chobotničky přitom nejsou jen hračky, ale především velcí pomocníci v oblasti léčby a zlepšování fyzického i psychického stavu zejména nedonošených dětí. Právě chobotničky s chapadly totiž čerstvě narozeným dětem připomínají matčinu dělohu, což je uklidňuje a zlepšuje jejich prospívání.

„Filosofie vkládání chobotniček do postýlek a inkubátorů nedonošených dětí přišla z Dánska, kde vědci zjistili, že předčasně narozené děti objímající chobotnice mají pravidelný tep, lépe dýchají a mají vyšší hladinu kyslíku v krvi. Hebkost hračky dětem připomíná hebkost dělohy a chapadla zase pupeční šňůru. Miminko se tak cítí bezpečněji, jako by bylo ve známém prostředí,“ vysvětluje vrchní sestra dětského oddělení Vítkovické nemocnice Bc. Bohumila Lokajová, Dis., s tím, že chobotničky začali v nemocnici využívat na konci loňského roku a jejich pozitivní vliv pozorují zaměstnanci u zdravých i nedonošených novorozenců. Po odchodu z nemocnice je pak děti dostávají na památku domů.

Novou várku háčkovaných hraček převzalo dětské oddělení právě tento týden, a to od DC ADRA Ostrava, se kterým nemocnice dlouhodobě spolupracuje, a které se v Ostravě zabývá dobrovolnictvím nejen v nemocnicích, ale také u dětí, seniorů a osob se zdravotním postižením či paliativní péčí. „Těší mě, že se naši dobrovolníci tentokrát zapojili i do výzvy pomoci novorozeneckému oddělení, ať už samotným háčkováním, nebo třeba jen darováním potřebné příze. Krásným bonusem navíc bylo zapojení seniorek z Domovů pro seniory, za kterými naši dobrovolníci docházejí. Nejenže si procvičily jemnou motoriku, ale zažily zase pocit potřebnosti a užitečnosti. A to není rozhodně málo,“ doplnila koordinátorka dobrovolníků DC ADRA Ostrava Pavla Putková.

Svým nemalým dílem pak přispěly i členky Společnosti Senior, z.s., která se zabývá volnočasovými aktivitami seniorů. V rámci kroužku Dámský klub háčkovala chobotničky po dobu čtyř měsíců konkrétně Ludmila Coufalová, Irena Machilová a Marie Tichá.

„Vážím si toho, že se seniorky do projektu zapojily a rozhodly se pomoci našim nejmenším. Dokázaly tak, že se stále najdou lidé, kteří rádi udělají dobrý skutek, a že mají velké srdce,“ ocenil práci dobrovolnic primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice MUDr. Jan Boženský s tím, že při výrobě chobotniček může pomocnou ruku podat i kdokoliv jiný. S ohledem na vysokou poptávku po hračkách totiž nemocnice uvítá nejen šikovné ruce, ale i materiál.

„Velmi oceníme dary v podobě bavlny, která by mohla posloužit na výrobu chobotniček pro naše novorozence,“ dodala Bohumila Lokajová s tím, že materiál mohou zájemci nosit přímo na novorozenecké oddělení Vítkovické nemocnice každý všední den mezi 8. a 16. hodinou.

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: